Salut

Néixer amb poc pes genera canvis al cor que persisteixen

El cor d’alguns nadons amb baix pes té alteracions durant tota la vida

Els faria més propensos als infarts

El cor d’alguns nadons nascuts amb baix pes pateix alteracions en el seu desenvolupament que persisteixen en l’edat adulta, la qual cosa deriva en major probabilitat de tenir malalties cardiovasculars al llarg de la vida. Aquesta conclusió es desprèn d’un estudi elaborat pel Servei de Medicina Maternofetal BCNatal de l’hospital Clínic i de l’hospital Sant Joan de Déu, al costat del grup de Medicina Fetal i Perinatal de l’Idibaps, els resultats del qual es van presentar ahir.

Per dur a terme el treball, els especialistes van accedir a 23.000 registres de nadons nascuts a Sant Joan de Déu fa 40 anys, dels quals 158 van accedir a participar en la investigació. D’aquests, 81 havien nascut amb baix pes (per sota de 2,5 quilograms) i els 77 restants superaven aquest nivell. La metgessa especialista de BCNatal i coordinadora científica del grup de recerca de Medicina Fetal i Perinatal de l’Idibaps, Fátima Crispi, explica que els participants es van sotmetre a una ressonància cardíaca i a una prova d’esforç que van determinar que hi havia canvis al cor “més subtils que els observats en els fetus, però persistents”.

La recerca, publicada a la revista especialitzada Jama Cardiology, “demostra que els canvis en l’òrgan persisteixen en l’edat adulta”. En concret, la doctora indica que els adults analitzats, malgrat tenir un cor aparentment normal, presenten un ventricle dret amb una base i una curvatura més amples, la qual cosa revesteix major dificultat a l’hora de portar la sang i oxigenar els pulmons, que és bàsic per fer exercici. Així mateix, l’especialista alerta que els nascuts amb baix pes tenen més possibilitats de patir problemes cardiovasculars en l’edat adulta i que la probabilitat de tenir un infart de miocardi arriba a multiplicar-se per tres.

El 10% dels naixements són de bebès que “no han crescut el que tocava en la vida uterina, quan l’organisme s’està preparant segons el que el codi genètic demanda i possibilita”, assegura el director de BCNatal i cap del grup de recerca de l’Idibaps Medicina Fetal i Perinatal i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Eduard Gratacós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia