Salut

Pugen els ingressos Covid i la pressió a l’UCI no cessa

El cap de setmana comporta un nou augment del nombre d’hospitalitzacions i creix la preocupació per la demanda de sanitaris

El Sindicat de Metges rep la proposta del CatSalut per pagar les hores extres

El nombre d’ingressos de persones malaltes de Covid es va estabilitzar divendres passat, però durant el cap de setmana es va tornar a registrar un nou increment del volum d’hospitalitzacions i la pressió a les UCI no cessa, la qual cosa preocupa els gestors sanitaris, ja que es tem que el balanç continuï creixent fins als 700 crítics, segons les estimacions de Salut.

Aquesta situació crítica, que coincideix amb una part de la plantilla de vacances i uns 1.400 professionals de baixa per Covid, podria fer més necessària que mai la presència de més sanitaris, tot i que a hores d’ara no s’ha demanat a ningú que renunciï a les vacances, i qui ho faci serà de manera voluntària. Amb tot, la polèmica està centrada en el cobrament de les hores extres que els sanitaris facin des del 16 de juliol fins al 15 de setembre, ja que la majoria de la plantilla, gairebé un 90% segons fonts del Sindicat de Metges, ja ha cobert la realització de les hores extres que són d’obligat compliment. Per això, les que es facin a partir d’ara passarien a tenir el doble de remuneració, segons una circular de principis del mes de juliol signada per la responsable del CatSalut, Gemma Craywinckel. Tanmateix, aquesta premissa no va ser avalada de la mateixa manera per la gerència de l’ICS ni tampoc pels centres concertats, per la qual cosa el Sindicat de Metges va reclamar a la consellaria i al CatSalut que detallessin com tenen previst gestionar aquestes hores de més, qui les hauria de fer i a quant es pagaran. Segons fonts del Sindicat de Metges, la resposta del departament va arribar just ahir, però en el moment de tancar aquesta edició s’estava avaluant per tal que el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, en fes una valoració avui mateix.

Pel que fa a les dades sanitàries, Catalunya ha iniciat la primera setmana d’agost amb un augment del nombre de persones contagiades per Covid-19 als hospitals, un total de 2.292 i 65 més que diumenge, i a les UCI, 577 malalts i 10 més, encara que continuen a la baixa els indicadors epidèmics. Les dades facilitades pel Departament de Salut indiquen que ahir el risc de rebrot (EPG) se situava en 671 (727 el dia abans), i l’Rt (velocitat de propagació del virus) també descendeix, encara que més lentament, 0,76 des dels 0,78 punts de diumenge.

El volum de defuncions ha augmentat en aquestes tres setmanes a mesura que pujava el volum d’ingressats: entre els dies 9 i 15 de juliol es van registrar 30 morts, que es van elevar a 109 entre el 16 i el 22, i que es van situar en 230 la setmana passada.

Quant a la incidència acumulada en set dies per cada 100.000 habitants, va baixar ahir a 359,10 casos (387,24 abans-d’ahir), per sota del límit de 400 que fa servir el govern per seleccionar els municipis on han d’aplicar el toc de queda nocturn.

Els casos confirmats per tot tipus de proves des de l’inici de l’epidèmia pugen a 905.969, 1.526 més que els anunciats abans-d’ahir per Salut (904.443). La positivitat de PCR i tests d’antígens se situa en el 13,78%, encara molt per sobre del 5%, percentatge que l’OMS considera el llindar per controlar l’epidèmia.

Per comarques, el Pallars Sobirà és la que presenta un risc de rebrot més alt, de 1.116, seguida per l’Alt Urgell (811) i el Barcelonès (809).

LA XIFRA

1.155
és el pitjor
indicador de risc de rebrot, que correspon a Martorell. El segueixen Canet (1.093) i Sant Vicenç dels Horts (1.067).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS