Salut

L’EMA obre la porta a posar la tercera dosi de Pfizer a tots els majors de 18 anys

Recomana el reforç al cap de sis mesos perquè augmenta el nivell d’anticossos

L’administració a l’Estat es debatrà en les pròximes reunions tècniques

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va autoritzar ahir l’administració d’una tercera dosi de la vacuna de Pfizer per a la població general, com a mínim sis mesos després de completar la pauta. El comitè de Medicaments Humans de l’organisme comunitari es va reunir per analitzar les dades recollides per la farmacèutica sobre aquesta dosi de reforç i va concloure que “es pot considerar” inocular-la mig any després de completar la pauta únicament per a majors de 18 anys, ja que encara no té dades concloents en menors. L’organisme està analitzant –i, per tant, pendent de pronunciar-se– si cal fer el mateix amb el vaccí de Moderna, que va presentar la documentació uns dies més tard però amb relació a majors de 12 anys. La decisió encara podria trigar unes setmanes.

A Catalunya, com a la resta de l’Estat, la tercera dosi de Pfizer ja s’està administrant a les persones amb immunosupressió i a les ingressades a les residències. També la de Moderna, atès que el Centre Europeu de la Prevenció i el Control de Malalties ja havia expressat la conveniència d’una tercera punxada en totes dues marques per a la població amb més dificultat per generar o mantenir els anticossos. Ahir, l’EMA també va certificar que aquest grup de persones amb immunosupressió greu, on s’inclouen les trasplantats, necessita aquesta tercera punxada, que hauria d’arribar al cap de 28 dies de la segona i no es considera una dosi de reforç sinó necessària per completar la pauta.

En el cas de la tercera dosi a les persones amb un sistema immune sa, es considera un reforç i l’aval es basa en l’augment dels nivells d’anticossos que Pfizer ha acreditat amb els resultats de les proves fetes a persones de 18 a 55 anys. Amb tot, l’Agència Europea del Medicament recomana prudència perquè, recorda, “no es coneix el risc de malalties cardíaques inflamatòries o altres efectes secundaris molt rars després d’una dosi de reforç i s’està controlant acuradament”.

Ara seran els organismes de salut pública de cada estat els que hauran de fer la recomanació oficial sobre l’ús de la tercera dosi de Comirnaty (el nom comercial de la vacuna de Pfizer) en funció de l’evolució de la vacunació i la disponibilitat de vials a cada territori. Aquest tema, doncs, previsiblement es debatrà en les pròximes sessions de la ponència de vacunes i del consell interterritorial. De fet, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja tenia al cap el repartiment general de la tercera dosi quan la setmana passada va decidir no tancar tots els centres de vacunació massiva.

Desbloquejar dosis

En cas que, com tot sembla indicar, s’activi l’administració de la tercera dosi, l’Estat podria donar sortida als milers de vacunes que estan emmagatzemades i amb risc de caducar després del sobtat alentiment de la vacunació. La de Pfizer-BioNTech és la vacuna més comprada i administrada arreu de la Unió Europea. A Catalunya n’han arribat uns 8,3 milions de dosis, de les quals se n’han administrat unes 7,7, aproximadament.

Pel que fa a les vacunes que no utilitzen ARN missatger, la possibilitat d’aplicar dosis de reforç encara resulta llunyana. Les d’adenovirus (AstraZeneca i Janssen) encara no han presentat dades que permetin establir la durada de la protecció contra la Covid-19. Janssen sí que està estudiant si una punxada de reforç dos mesos després millora la protecció del seu vaccí monodosi, però encara no ha lliurat els resultats dels assajos clínics a l’EMA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES