Salut

El nombre de malalts de Covid cau a nivells de fa 15 mesos

Catalunya no tenia menys de 400 ingressats des de juliol de l’any passat

El 30% es troben en situació greu

La pressió sobre l’atenció primària continua baixant

Les residències milloren

Catalunya tenia ahir, segons dades oficials del Departament de Salut, 395 persones ingressades per Covid repartides als diferents hospitals del país. Una xifra que per fi ha baixat del llindar dels 400 malalts i, per tant, s’equipara amb la situació que hi havia a mitjans de juliol de l’any passat, fa quinze mesos, quan encara s’arrossegaven els efectes del confinament. De fet, des que va esclatar la pandèmia, la xifra més baixa de malalts al país van ser els 213 ingressats per Covid del 2 de juliol de 2020. Ara, però, la baixa pressió assistencial és el resultat evident de l’efecte de la vacunació.

El 30% d’aquests hospitalitzats estan en condició greu i requereixen cures intensives. De les 117 persones que són a l’UCI (sis menys que el dia abans), n’hi ha 81 que requereixen intubació i una dotzena que estan connectades al sistema d’oxigenació extracorpòria ECMO. Per trobar una pressió assistencial similar als serveis d’intensivistes només cal remuntar-se a principis de juliol, abans de la cinquena onada.

L’efecte de descompressió del sistema sanitari també es palpa en l’atenció primària. Aquesta setmana les visites relacionades amb el coronavirus són clarament menys que la setmana passada. Dimarts, el darrer dia de referència, n’hi va haver un total de 5.179, 710 menys que dimarts de la setmana passada. La reculada del virus també provoca, lògicament, la caiguda en el ritme de defuncions. Ara la mitjana ja està per sota de les tres diàries, però la xifra global de la pandèmia esgarrifa: 23.922.

Tant l’índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia com la velocitat de propagació del virus, dos dels marcadors que havien iniciat una lenta escalada la setmana passada, semblen ara haver-se estabilitzat. L’EPG és a la zona de “risc moderat” i la Rt no sembla indicar un creixement de la pandèmia. Avui, després de dues jornades baixant, la velocitat dels contagis és d’1,04. Per la seva banda, la IA14 fa dies que no s’altera i continua a 62.

Gran part de responsabilitat d’aquesta bona situació recau sobre la vacunació. El 81,5% de les persones que poden aspirar a la vacuna ja l’han rebuda. Això equival al 72,7% de la població general, però el grup d’edat de 20 a 34 anys ha quedat clarament enrere en la cobertura, amb només el 64,2% de pauta completa. Fins i tot el adolescents de 12 a 15 anys, els darrers a afegir-se al pla de vacunació, ja els han superat.

Casos en deu residències

Pel que fa a les residències, la situació és clarament millor que ara fa una setmana: tant el nombre de centres afectats com el de persones amb el virus s’han reduït a la meitat en només set dies. Ara només hi ha deu centres amb casos actius, 9 dels quals són de gent gran i 1, de discapacitats. D’aquests, només quatre estan en color vermell i han de prendre més mesures de control que la resta. Els usuaris amb Covid són només 46, un 0,1% del total, mentre que ja n’hi ha dos terços que han rebut la tercera dosi de la vacuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

El bisbat de Tortosa veu com una “burla” una performance que simulava una processó

Tortosa
Infraestructures i serveis

Territori reformarà la BV-2115 a Vilanova amb una inversió de 7 milions

Vilanova i la Geltrú

Paren una obra a l’església després de descobrir el niu d’un xoriguer i una òliba

rupià

Endavant el pla especial per a la ronda nord

figueres
urbanisme

Nova promoció de 72 pisos de lloguer social a Sants-Montjuïc

Barcelona
societat

Sant Cugat recupera el servei d’Agents de Civisme

Sant Cugat del Vallès

La tragèdia ‘silenciada’

L’Escala
medi ambient

Farratges, repel·lents i més temps de caça per frenar els cabirols a Tarragona

Aiguamúrcia
medi ambient

Vilassar de Mar posa contenidors tancats per fer la selectiva a partir de la tardor

vilassar de mar