Salut

Un biomarcador nou acosta la detecció precoç de l’Alzheimer

Una proteïna cerebral present en el plasma indica alteracions associades a la fase preclínica de la malaltia

Una recerca internacional liderada per investigadors del Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, ha identificat a la sang un biomarcador que permet detectar de manera molt precisa les fases inicials de la malaltia d’Alzheimer. Es tracta de la proteïna acídica fibril·lar glial (GFAP, per les sigles en anglès), que fins ara es podia mesurar al líquid cefalorraquidi mitjançant una punció lumbar al pacient. Aquest estudi, en què també ha participat l’hospital del Mar, demostra que mesurar la GFAP al plasma sanguini no només és menys invasiu, sinó també més precís per determinar en quin punt de la malaltia d’Alzheimer es troba la persona afectada, especialment quan encara no se n’han desenvolupat els símptomes més evidents.

Els resultats de la investigació s’han validat en prop de 900 participants de tres cohorts dedicades a la recerca en prevenció de l’Alzheimer –una de les quals, de Barcelona i finançada per la Fundació La Caixa– que es troben en diferents estadis de la malaltia.

“La troballa permetrà millorar la precisió diagnòstica de la fase preclínica de l’Alzheimer a través d’una anàlisi de sang, combinant la detecció del biomarcador GFAP amb d’altres recentment descoberts”, explica el Dr. Marc Suárez-Calvet, investigador principal de l’estudi i cap del grup de Biomarcadors en Fluid i Neurologia Translacional del BBRC.

La GFAP és una proteïna cerebral específica de l’astròglia, un conjunt de cèl·lules glials implicades en processos com ara donar suport a l’activitat de les neurones i o a la regulació de la barrera hemato-encefàlica. Quan es produeix algun tipus de dany cerebral, té lloc una reacció d’aquestes cèl·lules, l’anomenada astrogliosi, que tracta de contenir el dany cerebral i, en paral·lel eleva l’expressió de GFAP i d’altres marcadors.

“Hem vist que els nivells del biomarcador GFAP són més elevats en les persones que es troben a la fase asimptomàtica de l’Alzheimer, i que ens permeten diferenciar els individus amb o sense patologia amiloide al cervell, que és l’estadi previ a la malaltia”, explica Marta Milà-Alomà, investigadora del BBRC.

Fa menys d’un any, el grup de Suárez-Calvet va identificar un altre biomarcador, en aquest cas de la proteïna tau, per detectar l’Alzheimer en fases inicials. “Amb el ritme amb què estem avançant, en un futur pròxim podrem detectar els canvis silenciosos que es produeixen al cervell amb una simple anàlisi de sang sol·licitada pel metge de capçalera i podrem posar a prova tractaments abans que el dany neuronal sigui irreversible”, augura l’investigador del BBRC.

LA XIFRA

874
persones
amb risc de desenvolupar Alzheimer o amb símptomes de la malaltia van participar en l’estudi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona