Salut

Invertiran 400 milions en el nou Trueta

Formarà part del nou campus de salut de la regió sanitària de Girona, que ocuparà una superfície d’uns 100.000 m²

El conseller de Salut manté el calendari inicial i diu que les obres podrien estar acabades el 2028

El pressupost aproximat del nou hospital Trueta és de 400 milions d’euros, dels quals 300 milions són per a la construcció de l’edifici i els 100 milions restants, per a l’equipament. L’hospital formarà part del nou campus de salut de la regió sanitària de Girona que s’ha de construir entre Girona i Salt i que es preveu que tingui una superfície aproximada d’entre 95.000 i 100.000 metres quadrats. Aquestes dades les va donar a conèixer ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va ser a Girona per presentar el plànol de la ubicació del nou campus sanitari amb la corresponent distribució dels edificis principals. “És un projecte de cabdal importància per a les ciutats de Girona i Salt, per a les comarques gironines i per a tot Catalunya”, va assegurar ahir el conseller, que va fer la presentació juntament amb la directora del Servei Català de Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i l’alcalde de Salt, Jordi Viñas. Argimon va afegir que el nou hospital Trueta és el projecte més important a les comarques gironines en els propers deu anys i una de les tres grans infraestructures hospitalàries que s’hauran de renovar o que estan pendents de renovar-se a tot el país, juntament amb els hospitals Vall d’Hebron i Clínic. “És un projecte de gran magnitud. En els últims quaranta anys, només trobem un projecte d’aquesta envergadura en l’hospital de Sant Pau”, va dir. També va valorar que el nou campus “suposarà un gran impuls des del punt de vista de la innovació, perquè podrem tenir la recerca i, la docència i l’assistència en el mateix entorn”.

Hospitals connectats

El titular de Salut manté el calendari inicial i va dir que les obres podrien estar acabades el 2028. Els tràmits administratius segueixen els calendaris establerts i de moment ja s’ha definit on se situarà el nou edifici en la zona sud de Salt. El nou hospital comptarà amb una connexió directa amb el de Santa Caterina, que estarà a l’altre costat de carrer. Argimon va afirmar que aquest pas entre els dos hospitals volen que sigui “més que una passarel·la o un espai de pas”. L’objectiu és situar-hi espais de trobada i plantegen ubicar-hi serveis com per exemple un auditori.

Els plànols que es van presentar inclouen una primera distribució dels principals edificis del complex sanitari. Inclou un bloc que correspondria al Trueta amb un edifici que aglutinaria l’hospitalització i àrea quirúrgica i un altre edifici per a tota l’activitat ambulatòria. El campus també tindrà un edifici de recerca i innovació i un altre destinat a docència per als estudis relacionats amb les ciències de la salut de la UdG. Es complementaria amb tots els equipaments que ara formen el parc hospitalari Martí i Julià, a més de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport a Catalunya (Euses).

El plànol és el principal document de treball sobre el qual es continuarà avançant a partir d’ara, i que ha estat consensuat per la comissió paritària de seguiment i l’equip tècnic. Es treballarà en una doble funció: d’una banda, iniciar els planejaments i disposar d’un calendari de cessió del sòl per poder procedir a encarregar la redacció del projecte que tindrà un cost d’entre 15 i 20 milions d’euros, de l’altra, avançar en l’elaboració del pla funcional. El conseller de Salut, però, va destacar que no posaran a licitació el projecte fins que els ajuntaments de Girona i Salt hagin fet la cessió dels terrenys. Aquest procés de licitació i redacció duraria uns 24 mesos. Quan el projecte estigui enllestit, el Departament preveu licitar les obres de construcció i uns nou mesos després haurien de començar a treballar en el nou hospital per tenir-lo acabat tres anys després. L’equipament de l’hospital, però, durarà un any més i això porta la inauguració final al 2028.

En paral·lel a la feina del Departament, els ajuntaments hauran de treballar en les modificacions urbanístiques. De moment, l’Ajuntament de Salt ha recordat que el 2017 van fer una modificació del sector, que “anava més enllà” del campus de salut però sí que preveia l’arribada del Trueta. Salt ja té a punt per enviar “els informes tècnics” a l’ACA, a Medi Ambient i Territori per preveure les modificacions urbanístiques corresponents. Això fa que “en els propers mesos” ja es pugui aprovar de manera provisional la modificació del planejament.

Els tràmits urbanístics del terme municipal de Girona, però, aniran per llarg. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va recordar que es tracta de “tràmits molt complexos” i per això “en el millor dels escenaris” no estaran fins d’aquí dos anys. Madrenas va assegurar que volen fer-ho “bé” perquè no hi hagi “fissures” que retardin el projecte de construcció de l’hospital.

LES FRASES

És el projecte més important a les comarques gironines que tindrem en els propers deu anys
Josep Maria Argimon
CONSELLER DE SALUT
El campus de salut de la regió de Girona és un projecte cabdal per a les comarques gironines i per a Catalunya
Suposarà un gran impuls per a la innovació; tindrem la recerca, la docència i l’assistència en el mateix entorn
El Trueta i el Santa Caterina comparteixen molts serveis i per això és important que hi hagi connexió física entre els dos centres
Tenim l’oportunitat de crear un campus de salut de referència a nivell nacional
Jordi Viñas
Alcalde de Salt
La ciutadania ha de saber que hi haurà un nou Trueta i que transformarà el territori
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA

Un viver d’empreses adscrit a tot el parc hospitalari

E.A

En l’espai destinat al parc hospitalari Josep Trueta, el projecte presentat ahir també preveu la construcció d’un viver de noves empreses per fomentar la creació de negocis i iniciatives vinculades a l’àmbit sanitari.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va destacar que el campus de salut, a més del vessant assistencial i universitari, permetrà així “retenir talent” i afavorir l’activitat econòmica, l’emprenedoria i la creació de llocs de treball, dins d’un nou gran clúster interrelacionat directament amb la formació universitària, la recerca científica i l’atenció sanitària als dos hospitals.

La comissió de seguiment ja té llista d’integrants

E.A

La comissió de seguiment és presidida pel conseller Argimon, i integrada per la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel i el gerent territorial del CatSalut a Girona, Miquel Carreras. En representació dels ens locals, hi ha l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i l’alcalde de Salt, Jordi Viñas. L’equip de treball tècnic està format pel delegat territorial de Salut a Girona, Miquel Carreras; el director de Sector, Josep Carreras; el director territorial a Girona del Departament de Polítiques Digitals i Territori, Pere Saló; els arquitectes municipals dels ajuntaments de Girona i Salt, Pep Sola i Andrea Llusent; i els caps de la divisió de recursos físics del CatSalut, Martí Ballart, i del servei territorial d’Urbanisme a Girona, Jordi Domènech.

Madrenas rep el conseller a l’Ajuntament

E.a

Abans de la presentació, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va rebre el conseller Josep Maria Argimon, en la primera visita que el titular de Salut feia a la ciutat. A l’Ajuntament, amb el vicealcalde, altres regidors i els representants de Salut a la Demarcació, Argimon va signar al llibre d’honor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona