Salut

Girona posa en marxa una unitat per a persones trans

Es tracta d’una unitat multidisciplinària que té per objecte atendre i acompanyar les persones transgènere en les seves necessitats

Està situada al centre de salut Güell de la ciutat

La Regió Sanitària de Girona va posar en marxa el 30 de setembre la Unitat Trànsit per acompanyar les persones transgènere. Es tracta d’una unitat composta per un conjunt multidisciplinari de professionals que acompanyen i atenen les necessitats de les persones trans, siguin infants, adolescents o persones adultes, des d’un punt de vista mèdic, quirúrgic, psicològic i social, segons va explicar Helena Álvarez, directora mèdica a l’hospital Josep Trueta i directora clínica de la direcció clínica del Gironès i el Pla de l’Estany que depèn de la Unitat Trans de Girona. En aquests moments a la unitat ja s’han atès unes 25 persones, però es preveu que se n’arribi a atendre entre 120 i 150 l’any que fins ara es derivaven a Barcelona.

En aquesta unitat, segons va explicar ahir Gerard Minovas, es dona atenció “biomedicosocial”, ja que hi treballen professionals de l’àmbit sanitari com ara ginecòlegs, endocrins o pediatres, treballadors socials i psicòlegs. Està previst que s’incorporin a la unitat altres professionals, com ara metges de família i especialistes, en cas que sigui necessari, en urologia, cirurgia plàstica, otorrinolaringologia o rehabilitació, entre d’altres. Per a Minovas la intenció d’aquesta unitat territorialitzada és “despatologitzar” el procés que passa el col·lectiu. I a part del que representa econòmicament per als usuaris de les demarcacions haver d’anar sovint a Barcelona, el fet de tenir una unitat a Girona ajudarà perquè “quan una persona ha d’anar a Barcelona fa la sensació que el que et passa és una cosa molt important o rara” i que “necessita una atenció molt especialitzada”. “Per això és important un entorn més local o territorial, i amb la Unitat Trànsit les persones se senten còmodes i acompanyades”, va assegurar.

La Unitat Trànsit de Girona atén els dijous a les dependències de l’ASSIR Gironès-Pla de l’Estany (Atenció Sexual i Reproductiva) al centre de salut Güell de Girona. Els professionals ajustaran la seva assistència a les necessitats i la voluntat de la persona transsexual: oferiran acompanyament psicoterapèutic sempre que ho sol·licitin de manera voluntària, iniciaran preparats hormonals quan calgui, derivaran les persones trans als centres hospitalaris de referència per ser intervingudes quirúrgicament quan ho desitgin. També es redactaran els informes mèdics necessaris per llei per a diferents àmbits administratius i tota mena d’informes que puguin facilitar la socialització de la persona en el seu gènere sentit.

L’accés a la Unitat Trànsit de Girona podrà ser per derivació directa dels professionals de la medicina familiar i comunitària o dels pediatres d’atenció primària, com a resposta a la sol·licitud de la persona trans o dels pares o tutors legals quan es tracti de menors d’edat. En el cas de les persones adultes, també es pot fer directament, sense cap derivació, tan sols demanant l’accés a la unitat enviant un correu a [email protected].

Fins ara, les persones trans de la Regió Sanitària eren ateses a la Unitat Trànsit Barcelona, situada a l’ASSIR Esquerra. Actualment hi ha unes 120 persones de la demarcació en procés de trànsit cap a la identitat sentida que a partir d’ara podran continuar el seu procés a la Unitat Trànsit Girona.

La primera Unitat Trànsit es va crear a l’atenció primària de Barcelona el 2016. Des d’aleshores, s’han anat obrint unitats en altres regions de Catalunya. La de Girona és la cinquena que es constitueix, després de les de Barcelona, Reus, Lleida i Manresa. Actualment s’estan formant professionals per obrir una nova unitat a principis del 2022 a Sabadell i s’està treballant per fer un desplegament a les regions metropolitanes Nord i Sud.

LES FRASES

La intenció de la unitat territorialitzada és despatologitzar el procés
Gerard Minovas
COORDINADOR DE LA UNITAT TRÀNSIT
Els professionals acompanyen i atenen les necessitats de les persones trans
Helena Álvarez
DIRECTORA MÈDICA A L’HOSPITAL JOSEP TRUETA DE GIRONA

Vanessa, Àlex i Laia, tres casos que ara seran a Girona

La Vanessa va decidir fer el canvi de gènere als 18 anys. Com que el tractament el va començar a Barcelona, va decidir anar-hi a viure perquè “en aquell temps veure una persona trans pel carrer no estava ben vist”. Explica que si hagués existit una unitat trànsit a Girona “hauria estat més còmode” i possiblement l’acompanyament psicològic l’hauria ajudat a superar totes les discriminacions que ha patit.

L’Àlex és transgènere i no binari. Assegura que està molt satisfet que el trànsit també existeixi a Girona, per “evitar desplaçaments i també per visibilitzar el col·lectiu”, però considera que no n’hi ha prou perquè a part de descentralitzar la unitat de Barcelona també caldria fer-ho amb la de Girona. L’Àlex ha denunciat que al llarg de la seva vida ha suportat moltes agressions per la seva condició transsexual. Ha aprofitat per reclamar un local a la ciutat.

Per la seva banda, la Laia està contenta per l’obertura de la Unitat Trànsit a Girona, però reclama a l’administració que faciliti mitjans tant de personal com econòmics i tècnics perquè el servei prosperi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona