Salut

El pa, possible ajuda en cas d’inflamació intestinal

Científics de l’Idibgi constaten l’efecte prebiòtic dels pans fets amb farines no refinades, una propietat que podria ser d’utilitat per combatre la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa

Científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (Idibgi) estan fent un estudi que està constatant l’efecte prebiòtic (estimulació dels microorganismes del propi cos amb efectes beneficiosos per a la salut) del pa elaborat en determinats processos.

Segons els resultats preliminars –de moment s’ha treballat amb poques mostres, que s’ampliaran en una nova fase de la recerca– es detecta una major quantitat d’efectes prebiòtics en la farina no refinada; és a dir, la de gra sencer, segons han explicat els investigadors, que consideren que aquesta propietat es podria aplicar en els tractaments a pacients que tenen alguna malaltia inflamatòria intestinal (MII), com ara la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa.

Àcids grassos

L’equip d’investigadors és el grup de malalties digestives i microbiota de l’Idibgi, liderat pel doctor Xavier Aldeguer, que ha explicat el treball en un article publicat a la revista científica Frontiers.

“En l’estudi –informen des de l’Idibgi– els pans cuits incubats al laboratori amb mostres de femta de persones malaltes de MII han produït un augment de la producció d’àcids grassos de cadena curta, un fet que té un palès efecte antiinflamatori, i també augmenta la presència de certs tipus de bacteris que es troben reduïts en nombre en aquest tipus de pacients”. “Aquests resultats –es conclou– indicarien un efecte prebiòtic del pa que ajudaria a restaurar l’equilibri de la microbiota i, en conseqüència, contribuiria a modular l’estat d’inflamació intestinal d’aquests pacients.”

L’estudi d’aquest equip gironí s’emmarca en una col·laboració del programa Reptes del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, en el qual també participen l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’empresa GoodGut (una spin-off de l’Idibgi i la UdG) i l’empresa fornera Elías Boulanger SL.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona