Salut

Un final inesperat

El govern aixecarà divendres la majoria de les restriccions amb els contagis en nivells màxims, perquè no es tradueixen en més pressió sobre les UCI

L’oci nocturn encara no podrà reobrir i s’estudia si cal mantenir actiu el passaport covid

La gestió de la pandèmia ha entrat, definitivament, en una nova fase. La relació directa entre l’increment del nombre de contagis i el de mesures restrictives es va fer miques ahir amb l’anunci del govern d’aixecar gran part de les limitacions aquest divendres, encara que la circulació comunitària del SARS-CoV-2 sigui més intensa que mai.

En concret, el nou pas en la desescalada de la Generalitat elimina el límit de deu persones en les reunions privades i normalitza els aforaments i els horaris en la restauració, la cultura i els gimnasos. Quan es va prendre la decisió d’adoptar aquestes mesures, uns dies abans de Nadal, a Catalunya es detectaven gairebé 49.000 casos setmanals. Ara s’eliminen amb un volum de positius cinc cops superior: 249.010 casos en els darrers set dies.

Que la transmissió actual és molt més elevada és tan cert com que aquestes dades estan un pèl distorsionades, ja que ara s’ha generalitzat l’ús dels tests ràpids i l’autodiagnòstic. En tot cas, no és una decisió presa a la babalà: al darrere hi ha motius epidemiològics, sanitaris i socioeconòmics. Per començar, la velocitat de transmissió del virus (Rt) ha anat clarament a la baixa: quan es van aplicar les mesures, era de l’1,4 i ara ja ha davallat fins a l’1,15. La clau, però, és que l’increment del nombre de pacients greus a les UCI s’ha frenat de manera evident.

“Abans de les restriccions, entraven cada setmana 100 persones a les UCI i ara ja no ens trobem en aquest escenari”, recorda la portaveu del govern, Patrícia Plaja, per justificar la decisió. La pujada del nombre de malalts greus, efectivament, va arrencar a mitjan novembre i va ser alarmant durant tot el desembre, fins que passat Reis s’ha estabilitzat lleugerament, per sobre dels 500 llits ocupats, un nivell que Salut considera que pot gestionar. La clau d’aquest canvi de tendència, però, al marge del pes que hi hagin pogut tenir les restriccions, cal buscar-la també en l’arribada de la variant òmicron en substitució de la delta, que va ser la font principal dels malalts crítics. El volum de pacients amb complicacions severes infectats per la darrera versió del coronavirus, tot i que n’hi ha, és molt menor del que es podria imaginar veient la incidència dels contagis: 3.192 per cada 100.000 habitants en els últims set dies. De fet, Catalunya ja ha sobrepassat els dos milions de contagiats de manera oficial, que representen un 26%, però en podrien ser molts més, atès que hi ha asimptomàtics no detectats.

Plaja accepta que la incidència és “altíssima”, però insisteix que Catalunya està “amb una corba de la sisena onada estabilitzada en un altiplà” i que té un impacte “menys sever del que es pronosticava” en l’àmbit assistencial. “Bona part de les mesures restrictives ja no són necessàries ni estan justificades en aquest context”, argumenta la portaveu.

El govern, però, no ha gosat reobrir l’oci nocturn, per bé que té previst reobrir-lo “en les properes setmanes si el virus no torna a sorprendre amb un nou gir de guió”. El govern es va reunir ahir a la tarda amb les patronals de l’oci nocturn i es va comprometre a no allargar “ni un dia més del que és necessari” el tancament de les discoteques. Els empresaris van manifestar després de la reunió que la possible data de reobertura serà l’11 de febrer

Quant al certificat covid, que està instaurat per a espais interiors en la restauració, els gimnasos i les residències, la Generalitat està esperant a rebre en breu l’informe del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 sobre aquesta mesura, però la portaveu va deixar entreveure que s’eliminarà en breu, possiblement aquesta mateixa setmana: “Aquesta mesura es va implantar en el marc d’un contacte epidemiològic diferent, abans de la nova variant, i va ser un incentiu per a la vacunació, però aquest no era el seu objectiu; era minimitzar els contagis, i ara amb l’òmicron és necessari que ens en qüestionem la utilitat”, reflexiona Plaja.

En tot cas, el sistema sanitari encara és sota pressió. Dilluns hi va haver 86.898 visites covid en l’atenció primària, unes 16.000 menys que dilluns de la setmana anterior, quan es va establir el rècord, amb més de 102.000. Hi ha 2.838 pacients amb covid als hospitals (+22), dels quals 513 estan en estat greu. Des de l’inici de la pandèmia, un total de 25.419 persones han mort.

Clam de les infermeres

Amb aquest panorama, unes 150 infermeres, llevadores i fisioterapeutes es van concentrar ahir davant del Departament de Salut, convocades pel sindicat Satse, per reclamar millores professionals. Amb el lema Ja n’hi ha prou, el sindicat obria un calendari de mobilitzacions per aconseguir “solucions reals”. La portaveu de Satse Catalunya, Rosa Maria Famadas, denuncia contractes “precaris” i ràtios “deficients” i insisteix que les infermeres estan cansades físicament i psicològica per la sobrecàrrega. Assenyala que, en algunes ocasions, han de prioritzar les cures, sobretot als sociosanitaris: “La sensació de tornar a casa sense haver fet tot el que havies de fer és molt dura.”

LES XIFRES

2
milions de catalans
ja han estat contagiats de covid, segons el registre oficial del Departament de Salut.

LES FRASES

249.010
contagis
han estat reportats la darrera setmana, cinc cops més que quan es van prendre les mesures restrictives.
En aquest context, bona part de les mesures restrictives ja no són necessàries ni estan justificades
Patrícia Plaja
Portaveu del Govern
La corba de la sisena onada està estabilitzada en un altiplà i té un impacte menys sever del que es pronosticava

Rectificació amb la tercera dosi

Els adults vacunats que s’hagin infectat de coronavirus hauran d’esperar cinc mesos des que superin la covid per posar-se la tercera dosi, mentre que als nens que encara no hagin rebut cap punxada se’ls administrarà una única injecció vuit setmanes després del contagi i no quatre. És la nova recomanació de la comissió de Salut Pública, que el 5 de gener passat va reduir a quatre setmanes el termini de temps que havia de passar entre la infecció i la punxada de record per als adults amb la pauta completa. Una decisió que, des de llavors, ha estat àmpliament qüestionada pels experts, especialment immunòlegs, que hi veien un “absurd immunològic”. Ara, doncs, Sanitat recomana que transcorrin cinc mesos entre la infecció i el reforç. “L’evidència actual mostra que el fet de tenir una infecció per SARS-CoV-2 després de rebre la pauta completa de primovacunació permet desenvolupar una resposta immune més potent i més àmplia en termes de neutralitzar altres variants del virus, en comparació amb la resposta immune observada en persones que només van patir infecció o que només van rebre dues dosis”, expliquen fonts del Ministeri de Sanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries