Societat

GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

L’Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per retirar a la Guàrdia Civil les disset places reservades que té a l’aparcament del carrer Emili Grahit, just davant de la caserna del cos policial. Aquest aparcament, situat en un terreny de 4.800 metres quadrats de titularitat municipal, disposa de 150 places, 140 per a turisme i 10 per a motos. Disset de les places per a turismes són d’ús exclusiu per a la Guàrdia Civil. Concretament, es tracta de les places situades a l’esquerra de l’accés a l’aparcament, que estan senyalitzades amb un senyal de prohibit estacionar i una placa complementària amb el text “excepte vehicles autoritzats amb distintiu”.

El consistori, a través d’un decret d’alcaldia, revoca ara la llicència d’estacionament d’aquestes “places de caràcter indefinit”. Ho fa emparant-se en la normativa del pla de mobilitat urbana i sostenible de Girona (PMUSGi), que determina que aquest aparcament, identificat amb el codi PA12, ha de ser de tipologia de llarga durada i de pagament. Segons la memòria del PMUSGi, la funció dels aparcaments de llarga durada és “oferir estacionament a persones de fora de Girona que tenen com a destinació el centre de la ciutat”. Es tracta d’aparcaments de pagament amb una tarifa baixa i una durada mínima d’un dia i màxima d’una setmana. La seva ubicació permet als usuaris desplaçar-se al centre de la ciutat a peu, amb transport públic o bicicleta. El PMUSGi també proposa com a aparcaments regulats de llarga durada el de Pedret (PA09) i el del Güell-Deveda (PA11).

L’Ajuntament de Girona va aprovar el PMUSGi el desembre del 2014, però des de llavors no s’ha donat a l’aparcament d’Emili Grahit aquest ús. En el ple de novembre del 2022, Lluc Salellas (Guanyem), llavors a l’oposició, va reclamar a l’equip de govern, encapçalat per Marta Madrenas, que es recuperessin aquestes places reservades “per a ús del veïnat”. A més, recordava que la Guàrdia Civil ja té espai per aparcar a dintre de la caserna.

En el decret d’alcaldia, signat per la regidora delegada de Mobilitat i Via Pública, Sílvia Aliu, s’estableix que per donar compliment al PMUSGi “és necessari” destinar totes les places de l’aparcament a “un ús públic” i, en conseqüència, cal eliminar “la reserva de 17 places d’estacionament” a vehicles autoritzats, que segons explica el mateix document suposen un 12% del total de les places destinades a turisme que té aquest aparcament.

A més, el consistori assegura que no s’ha trobat cap expedient digital o en paper que autoritzi la reserva d’estacionament per a disset vehicles de la Guàrdia Civil: “No obstant això, de la transferència de coneixement durant els darrers anys, s’ha donat per cert que la reserva estava atorgada a la direcció general de la Guàrdia Civil”. El decret reconeix que hi ha una “llicència indefinida tàcita o expressa” concedida al cos policial, però al·lega que l’ús especial derivat de la reserva d’estacionament d’aquestes disset places és “contrari” a les necessitat d’ús general reconegudes en el PMUSGi.

Per aquest motiu, el consistori inicia el procediment per revocar la llicència d’estacionament i informa la direcció general de la Guàrdia Civil que té un termini de quinze dies per presentar al·legacions contra aquesta decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]