Salut

Els metges, a favor de treure la mascareta

El nombre de pacients ingressats per la covid-19 a la demarcació continua baixant i les persones contagiades presenten quadres més lleus

Els metges veuen lògic que les mesures s’adaptin al nou context

Menys persones ingressades per la covid-19, menys controls exhaustius dels pacients contagiats, menys testos sistemàtics i alleujament progressiu de les restriccions. Les dades del Coronavirus milloren al conjunt del país i són confirmades a l’àmbit gironí. Els professionals sanitaris de la demarcació confirmen la tendència i veuen lògic que les mesures es vagin adaptant.

“Afortunadament és així, lentament però la tendència és aquesta, i està molt bé, tots en teníem moltes ganes perquè tothom està esgotat, tant entre professionals com entre la població ” diu Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges de Girona. La reserva però, és que aquest bona tendència no significa que no calgui estar alertes en l’aplicació de les mesures que es prenen ara, però Vilaplana veu lògic que s’adaptin. La majoria dels pacients per covid que veuen els metges ara són sovint asimptomàtics o amb quadres lleus. Un element clau és que practicament tota la població ja ha estat en contacte amb el coronavirus, sigui a través de la vacuna o perquè ha passat la malaltia. Per tant en aquest context veuen lògic que es facin uns controls exhaustius dels casos. “Cal que ens dediquem a fer un bon seguiment i atenció dels grups de persones de risc, de quadres que són molt simptomàtics i que requereixen ingrés hospitalari o consulta al metge” afegeix el president dels metges gironins. Els testos es poden fer a casa si la gent vol saber si té un refredat comú, una grip o un quadre d’infecció per coronavirus però l’actitud serà la mateixa. “Aquesta confusió possible entre contagis i símptomes no hauria de preocupar més del compte i l’evidència d’aquest context és que no hi ha una pressió sobre el sistema sanitari de quadres greus que ingressin per pneumònia bilateral que com va passar amb la primera i segona onada. D’uns 30.000 casos diaris que s’havien arribat a detectar ara s’ha passat a 2000 o 3000”, justifica.

Menys mascaretes

Vilaplana va més enllà i considera que cal començar a treure les mascaretes, que possiblement ja s’hauria d’haver fet a les escoles i ampliar-ho progressivament. El representant dels metges admet malgrat tot que en àmbits molts concrets, hospitals, residències o reunions molt multitudinàries, probablement encara caldrà conservar la mascareta més temps, però tret d’aquests àmbits concrets creu que la situació s’ha d’anar normalitzant. “Ens podem trobar que arribi una variant nova i que el nombre de persones ingressades augmenti, potser ens haurem de tornar a adaptar a portar mascareta a tots els interiors com ara. Podem rectificar fent passos enrere d’aquí un mes o dos, i això no ha de significar que es fa malament. S’han d’adequar les mesures a la situació de cada moment”, insisteix Vilaplana. Fonts de l’Institut Català de la Salut també confirmen que ja fa un temps que hi ha persones que no són comptabilitzades per covid-19 perquè són ingressades per altres motius quan es detecta que donen un covid positiu. Amb tot, els metges també recalquen que s’han après moltes coses amb aquesta pandèmia algunes de les quals, segons la fórmula establerta “han vingut per quedar-se”.

“Pel que fa la mascareta probablement agafarem hàbits com els que tenen al Japó o altres països asiàtics on quan la gent està refredada, porta mascareta. Aquest hàbit d’alguna manera es quedarà, hi haurà gent amb pors o problemes de salut que la portaran i serà una bona pràctica en cas de refredat si no s’està a casa” diu el president del col·legi.

A les portes de Setmana Santa i moviments i concentracions de població, Vilaplana tampoc interpreta que es calgui preocupar excessivament, però recalca que el seguiment és essencial. En aquesta nova fase que no es vol qualificar encara de “post pandèmia” però en tot cas potser de “fase pandèmica cap a la final”, l’esforç, diuen els metges, s’ha de centrar en un bon control i el tractament dels casos greus. Un altre aspecte que agraeixen també els professionals sanitaris és que puguin dedicar-se a altres patologies. “En cada onada pandèmica molt personal sanitari estava dedicats exclusivament a malalts covid; a més molta gent no anava als hospitals i el que no era urgent no es feia. “Hem de fer aquesta ressaca. La covid no s’ha acabat però es cal posar amb tota una feina que s’ha acumulat i que en alguns casos ni sabem que existeix perquè la gent no ha consultat”, conclou el president del col·legi de Metges de Girona.

Només cinc crítics a la demarcació

A dia d’avui segons les últimes dades de l’Institut Català de la Salut al conjunt dels centres hospitalaris i clíniques de les Comarques de Girona hi ha un total de 58 persones ingressades per Covid-19. Entre aquestes es compten 5 pacients crítics o semicrítics, (4 a l’hospital Trueta i 1 al Santa Caterina). Pel que fa a persones ingressades són als centres següents: Hospital Trueta, 21; H. Santa Caterina, 7; H. Palamós 5; H. Figueres, 4; H. Campdevànol, 3; H. Olot, 5; H. Blanes, 6; H. Calella, 5; clínica Girona, 2 i cap a la clínica Salus Infirmorum. En quest recompte no es comptabilitzen les persones ingressades per altres patologies o operacions diverses i entre les quals es detecta al curs de la intervenció que són positius de covid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Milers de joves es manifesten contra el capitalisme i per un futur més verd i “digne”

Barcelona
SOCIETAT

Les gambes atrauen milers de visitants a la seva fira de Palamós

palamós
successos

Es confirma el feminicidi d’una veïna de Tarragona a mans del seu fill

Tarragona
SOCIETAT

Bancs per a la diversitat sexual al barri de Germans Sàbat

girona
educació

L’Institut Ca n’Oriac de Sabadell, premi Baldiri Reixac a l’escola transformadora

L’Espluga de Francolí
SOCIETAT

Tallers i signatura d’autors en la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona
Mobilitat

Cadena humana per demanar la connexió en metro de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella

Barcelona
MEDI AMBIENT

Recullen 230 quilos de brutícia en dues hores a la platja de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Compres a l’aire lliure a la Botiga al Carrer de Girona

girona