Salut

Els nois també es vacunaran contra el virus del papil·loma humà l’any vinent

Fins ara només es protegia les noies que cursaven 6è de primària

És una mesura pionera a l’estat però que ja s’aplica a molts altres estats europeus, d’acord amb les recomanacions de l’OMS

Catalunya inclourà la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) en nois que cursin 6è de primària, d’11 a 12 anys, en el calendari de vacunacions del pròxim curs escolar 2022-23. Fins ara, aquesta vacuna només s’administra a les noies i el departament de Salut ha estat pioner a l’estat en aplicar-la als dos sexes. A Europa, en canvi,la majoria dels principals estats ja han implementat aquesta mesura, d’acord amb la recomanació que va fer l’OMS el 2018.

Catalunya ja ha tramitat la compra de 175.000 dosis de vacunes contra el VPH per a l’any vinent, amb una inversió total d’uns 8,2 milions d’euros, i calcula que unes 70.000 s’inocularan a nois. El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida.

Fins ara, el calendari de vacunacions de Catalunya només recomanava la vacunació contra el VPH en noies als 11-12 anys i en persones amb condicions de risc, però el 19 d’abril es va presentar la proposta de vacunació també per als nois al Consell Assessor de Vacunacions a Catalunya, un cop revisada l’evidència científica.

Actualment, les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra 9 dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals. La vacunació en noies als 11-12 anys va començar a implementar-se el curs 2007-08 i va provocar la disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d’entre 16 i 19 anys, una dècada després. Aquesta vacunació ha donat protecció indirecta en nois i homes, amb la reducció d’un 4-6% de les berrugues genitals i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades. És per això que la inclusió de la vacuna en nois compleix criteris d’equitat i igualtat en conferir la protecció directa.

A Catalunya, l’any 2021 el percentatge de noies que es van vacunar durant el curs 2020-21 va ser del 86%. Tot i que vacunar-se no és obligatori al país, en un any no pandèmic a Catalunya s’administren més de 3,2 milions de vacunes que, d’acord amb les dades de Salut, eviten més de 33.000 casos de malaltia a l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.