Noves evidències per regular el trànsit prop de les escoles
Nens i nenes de centres amb més soroll ambiental mostren un desenvolupament cognitiu més lent, amb afectació a l’atenció i la memòria
L’estudi treu a la llum l’efecte dels pics acústics
Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) dut a terme en 38 centres escolars de la ciutat suggereix que el soroll del trànsit en els col·legis té un efecte perjudicial sobre el desenvolupament de la memòria de treball i sobre la capacitat d’atenció de l’alumnat de primària.
El treball de camp es va estendre durant 12 mesos i va implicar 2.680 nens i nenes d’entre set i deu anys als quals es va fer un seguiment amb diversos tests cognitius per avaluar tant la memòria de treball i capacitat d’atenció com la seva evolució al llarg del temps. En paral·lel, es van efectuar mesuraments de soroll tant a l’exterior de les escoles com als patis i a l’interior de les aules.
Els resultats mostren que, transcorregut l’any d’estudi, la progressió de la memòria de treball i de la capacitat d’atenció va ser més lenta entre els que assistien a escoles amb més soroll de trànsit. Per exemple, un increment de 5 dB en els nivells de soroll exterior es va traduir en un desenvolupament de la memòria de treball un 11,4% més lent que la mitjana i en un desenvolupament de la capacitat d’atenció un 4,8% més lent que la mitjana. Però on hi sembla haver més afectació és en el desenvolupament de la memòria de treball complexa (quan es processa de manera contínua i eficaç la informació emmagatzemada en la memòria de treball), ja que el desenvolupament és un 23,5% inferior a la mitjana.
“També hem vist que els pics de soroll a l’interior de l’aula podrien resultar més disruptius per al neurodesenvolupament que la mitjana de decibels. I això és important, perquè reforça la hipòtesi que potser influeixen més les característiques del soroll que els seus nivells mitjans, que és l’aspecte en què es basen actualment les polítiques que els regulen”, explica Maria Foraster, investigadora del centre impulsat per la Fundació La Caixa i primera autora de l’estudi.
Els investigadors van fer estimacions dels nivells mitjans de soroll al domicili de cada participant i no van observar cap relació amb el desenvolupament cognitiu. Aquest estudi amplia l’evidència en relació amb l’efecte del transport sobre el desenvolupament cognitiu infantil, que fins avui s’havia observat per a escoles exposades a soroll d’avions i també per a escoles exposades a contaminació atmosfèrica procedent del trànsit rodat.