Salut

Ioga contra el càncer

Afegit

L’hospital del Mar comença un taller complementari als tractaments oncològics per millorar el benestar dels pacients

Centres de prestigi internacional ja fa temps que l’apliquen en haver-se’n demostrat un impacte positiu sobre l’estat físic i mental

“És molt necessari per ajudar a gestionar el tsunami que et ve a sobre”

Més del 80% de les practicants de ioga són dones, i en el cas de l’oncològic frega el 100%

“Deixeu que la vostra mirada passi de fora cap a dins i comenceu a observar la vostra respiració.” Amb aquestes paraules i una veu dolça i serena, la professora de ioga s’adreça a un grup d’alumnes que es comença a posar en situació. Al contrari del que es podria esperar, no duen roba especialment pensada per fer estiraments o torsions, ni són cadascú a la punta de la seva estoreta en una sala de gimnàs. Són en una sala com qualsevol altra del parc de salut Mar, tothom seu a una cadira i un parell de mocadors i barrets al cap permeten deduir que qui els du està passant per potents tractaments oncològics, o que ho ha fet recentment. Es tracta d’un grup d’una desena de malalts de càncer que es prepara per fer ioga gràcies als tallers que l’hospital del Mar ofereix als pacients des de fa tot just unes setmanes. Les primeres valoracions de les usuàries i dels professionals que impulsen aquesta iniciativa són molt positives i reforcen l’evidència científica que avala aquesta pràctica.

“Quan et dediques molt a la clínica, et focalitzes a curar o pal·liar els símptomes del càncer i millorar la qualitat de vida dels pacients, però t’adones que només amb quimioteràpies o altres tractaments no n’hi ha prou. N’hi ha moltes, i situacions col·laterals associades al pacient oncològic i de malalties cròniques que la sanitat pública no contempla, però que també hem d’intentar abordar”, explica Sònia Servitja, oncòloga responsable de l’àrea d’hospital de dia i consultes externes de l’hospital del Mar. I d’aquí que el centre ja tingui un programa orientat en aquesta direcció, amb xerrades sobre els temes que preocupen els pacients a càrrec de psicòlegs, sexòlegs i nutricionistes, a què ara s’hi ha incorporat la pràctica del ioga.

I si el ioga ha entrat a l’hospital del Mar és perquè al darrere hi ha una evidència científica ben ferma que n’avala els beneficis. “Des de l’any 2017, la Societat Americana d’Oncologia Mèdica va establir aquesta pràctica com una eina terapèutica més per al benestar emocional i físic dels pacients. S’ha demostrat que el ioga disminueix el dolor de certes malalties cròniques, entre què el càncer, i que la meditació que porta implícita redueix el grau d’ansietat i facilita la gestió de les pors a morir o a patir recaigudes”, apunta Servitja.

De fet, la literatura científica descriu que els beneficis del treball d’elasticitat i tonificació muscular associat a aquesta pràctica va més enllà dels pacients oncològics i també resulta útil en cas de malalties neurològiques i degeneratives, entre d’altres.

Anna Maria Sobrado, cap d’infermeria oncològica de l’hospital del Mar, certifica que aquesta pràctica ja dona resultats positius: “Està tenint molt bona acollida perquè veiem que els pacients, que majoritàriament són dones, surten encantats. Amb tot, esperarem al final del projecte, que de moment té un any de durada, per fer una valoració de manera més acurada per conèixer els beneficis reals amb qüestionaris plenament validats”. En tot cas, Sobrado coincideix que el ioga terapèutic permet a l’hospital fer “un pas més enllà” en la humanització de l’activitat. “El càncer no només afecta físicament la persona, té repercussió en la vida social i laboral perquè afecta clarament l’esfera mental i emocional. I el ioga engloba tot això”, hi afegeix. Per això el centre també ofereix tallers per tenir cura de la pell, de nutrició associada al càncer i de maquillatge i alteració de la imatge corporal, per posar-ne alguns exemples.

“No cura, però sana”

Aquest ioga terapèutic no es basa en figures complicades, equilibris sorprenents o torsions que semblen impossibles. “Fem un ioga molt suau. La idea és que el ioga s’adapta a tu de manera individual, i no ets tu qui t’adaptes al ioga. Per això podem fer les classes asseguts en una cadira. Encentres de referència que fa temps que l’utilitzen, com ara el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, fins i tot en fan per a pacients hospitalitzats. De vegades, amb respirar i poder obrir i tancar una mà n’hi ha prou per poder practicar-lo”, explica Mireia Coma-Cros. La professora que guia les pacients en aquestes sessions, especialitzada en ioga per a persones amb càncer i altres malalties cròniques, s’afanya a remarcar que el ioga no cura el càncer, però que sí “promou la sanació com a complement als tractaments mèdics”.

Amb les llums baixes i en sessions d’una hora i quart, Com-Cros dirigeix la respiració dels alumnes i els proposa moviments molt simples i suaus que cadascú fa fins allà on pot, per acabar amb una part de relaxació i meditació final. “Proporciones un espai perquè puguin experimentar calma i pau i permetre que tot el dolor i el trauma que retens s’alliberi i es processi”, explica l’experta en ioga. “Les pacients saben que poden fer una cosa per elles mateixes que els va bé, i això els dona sensació de control”, hi afegeix. Coma-Cros assegura que en un 95% dels casos els efectes beneficiosos es veuen des de la primera sessió, “però hi ha casos que en necessiten alguna més perquè venen amb un bloqueig i dissociació molt gran”. Ara el repte és que el públic masculí també s’hi afegeixi.

Impacte sobre els pacients i les arques
Els tallers gratuïts de ioga s’ofereixen a través del programa Un respir al càncer, una activitat possible gràcies a la Fundació Amics de l’hospital del Mar i la col·laboració de la Fundació La Caixa. Els pacients que se’n beneficien admeten que la pràctica els és molt útil per gestionar “el tsunami” que els ha passat per sobre. “M’ajuda a controlar els efectes secundaris dels tractaments, com ara la fatiga i el malestar”, confessa la Maribel. Una altra pacient practicant, la Teresa, destaca que “és una ajuda molt bona per controlar els nervis”. “Em va molt bé, i això que abans del càncer havia provat de fer ioga i no me’n sortia”, hi afegeix. A banda, segons un estudi del servei de salut públic d’Anglaterra, cada lliura invertida en el programa de ioga oncològic té un retorn positiu de 2,19.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona