Salut

MIREIA COMA-CROS

PROFESSORA DE IOGA PER A PERSONES AMB CÀNCER

“No hi ha benestar sense relaxació”

“La connexió amb un mateix és clau, perquè facilita la integració del que som i, per tant, l'acceptació"

“No esborrem els pensaments negatius, però hi posem una distància que ajuda”

Mireia Coma-Cros (Barcelona, 1970) ha fet centenars de classes de ioga a pacients amb càncer mitjançant diferents fundacions i entitats relacionades amb l’oncologia. També ha recollit l’experiència al llibre Yoga para alejarnos del dolor (Ed. Arpa).

Com és que es dedica a una vessant tan específica del ioga?
El practico des de l’adolescència i fa quinze anys vaig començar a fer classes a persones en situació molt precària, casos d’extrema pobresa i víctimes de violència de gènere. Així vaig descobrir l’impacte positiu que tenia el ioga en situacions especialment fràgils. En veure aquest gran impacte i poder del ioga, vaig pensar que el volia aplicar la resta de la meva vida.
I l’especialització en salut?
Fa uns 8 anys, una amiga va patir un càncer molt agressiu i vaig ajudar-la també. Això em va fer derivar a aquest camp i em vaig formar molt amb referents internacionals abans de començar a fer classes. A llocs com ara el Memorial Sloan Kettering de Nova York, tot un referent en oncologia, fan formacions específiques de molt bon nivell.
Com ajuda el ioga els pacients de càncer?
És una forma d’exercici que s’adapta molt a la situació de cada persona i permet enfortir la musculatura, flexibilitzar les articulacions i ampliar el rang de moviments. Però, sobretot, ajuda a relaxar activant canvis en el sistema nerviós.
Quins canvis?
Quan et relaxes molt amb la respiració, les emocions negatives (pors, angoixa, incertesa, ràbia...) disminueixen molt, perquè el cos passa d’estar en mode d’estrès, de lluita o fugida i controlat pel sistema nerviós simpàtic, a estar en mode de relaxació i gestionat pel sistema nerviós parasimpàtic. Calmar els pensaments negatius té efectes positius sobre la pressió arterial, el ritme cardíac i la tensió muscular, per exemple. Amb les tècniques de ioga no esborrem els pensaments negatius, però hi creem una distància que ajuda molt. Ens permet treure el pilot automàtic i veure que hi ha altres opcions.
Això deu ser el més important. Sembla que cada cop ens costa més relaxar-nos o no en sabem.
Si els nivell d’estrès de la societat ja són alts, en les persones que pateixen càncer es dispara encara més. Tenen una tensió física i emocional altíssima; a vegades, de bloqueig molt important. I, efectivament, hi ha gent que no en sap, de relaxar-se. Tenir eines per fer-ho és vital. No hi pot haver benestar si no hi ha relaxació.
Cal practicar-lo molt sovint?
Fem classes setmanals, però els dono eines per anar fent treballs a casa. En ioga, quan fas pràctica regular, entrenes el sistema nerviós i generes una flexibilitat per fer el canvi del sistema nerviós simpàtic al parasimpàtic amb més rapidesa i facilitat.

També hi ha un factor de connexió important, oi?

Ioga vol dir unió. Del cos i la ment. Connexió amb tu mateix, amb allò que estimes i amb allò que és més gran que tu, digues-li amor, natura o com vulguis. I, en situacions de càncer, aquesta experiència de connexió és molt important. Ioga vol dir unió, promou per tant una experiencia de connexió amb un mateix i allò que estimem que pot ser clau en moments d'adversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona