Salut

salut

Catalunya crea una unitat per detectar causes genètiques de la mort sobtada

En un 10% de les autòpsies que realitza l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses no es pot diagnosticar la causa de la defunció

L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) crearà una unitat per millorar la detecció d’aquelles patologies hereditàries que podrien desencadenar una mort sobtada. La Unitat de Mort Sobtada estarà integrada per metges i metgesses forenses de les diferents divisions que té l’institut arreu de Catalunya (Barcelona-l’Hospitalet, Barcelona comarques, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre i Lleida) i estarà operativa a finals de maig.

La Unitat recollirà mostres d’ADN de totes aquelles autòpsies de mort sobtada sense causa clara (les conegudes com a autòpsies blanques) i n’encarregarà els estudis genètics. La unitat també facilitarà la major col·laboració en xarxa amb centres hospitalaris i de recerca de referència per compartir i intercanviar coneixements.

En funció dels resultats dels estudis genètics, la Unitat de Mort Sobtada també s’ocuparà de posar-se en contacte amb les famílies del difunt per comunicar-los, si és el cas, que el decés ha estat causat per una malaltia hereditària i que, per tant, podrien ser portadors del gen. La detecció precoç permetrà activar ràpidament els serveis de salut necessaris orientats a la prevenció.

Aproximadament en un 10% de les autòpsies realitzades a l’institut no es pot determinar la causa de la mort. Algunes defuncions s’associen a arítmies, una patologia que no deixa evidència d’alteració anatòmica en el cadàver. Però avui ja se sap que algunes d’aquestes patologies responen a alteracions genètiques. És en aquest cas que les proves genètiques posteriors al decés han de permetre detectar les patologies que l’han provocat.

De les 214 mostres de cadàvers que l’any passat van agafar els professionals de l’institut, en 170 casos es va procedir a fer estudis genètics. En els 44 casos restants la mateixa autòpsia va evidenciar alteracions cardiovasculars que ja permetien fer el diagnòstic de la mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar