Salut

Alerta per evitar els cops de calor i buscar assistència mèdica “amb urgència”

Beure aigua, refrescar-se i busca l’ombra, alguns dels consells per evitar les patologies relacionades amb les altes temperatures

L’Hospital Clínic alerta que les patologies produïdes per la calor estan “molt infradiagnosticades”

En plena alerta de calor i temperatures extremes, l’Hospital Clínic ha fet aquest dilluns una crida a evitar cops de calor, sobretot en gent gran. I és que, segons la internista de l’Àrea d’Urgències, Elisenda Gómez-Angelats, cada any augmenten les patologies atribuïbles a les altres temperatures, no només perquè la població està més envellida i té més patologies prèvies, sinó també pel canvi climàtic. Per això davant episodis de calor extrema que va començar aquest cap de setmana i s’allargarà fins demà dimarts, recomana beure aigua, refrescar-se i buscar l’ombra. I sobretot cuidar de persones grans i infants, que són els col·lectius més vulnerables a la calor perquè tenen el sistema termoregular “atrofiat” en el primer cas i en “desenvolupament” en el segon.

Segons el Clínic, durant el 2022 l’hospital va reportar 12 casos de cops de calor i va atendre 120 pacients amb simptomatologia atribuïble a la calor. A més, Gómez-Angelats ha assegurat que a l’Estat espanyol es van registrar 4.700 morts atribuïbles a les altes temperatures.

Des de l’Hospital Clínic, la internista de l’Àrea d’Urgències ha alertat que les patologies produïdes per la calor estan “molt infradiagnosticades”.

Els símptomes: suar, rampes, nàusees

A banda de la simptomatologia derivada dels cops de calor clàssics, és a dir, persones que arriben a l’hospital amb 40 graus de febre i gairebé en coma, hi ha una sèrie de símptomes que apareixen 24 o 48 hores abans i que és important revertir. En aquest sentit, Gómez-Angelats ha dit que cal estar alerta quan es produeixi una sudoració abundant, mal de cap, irritabilitat, manca d’aire, rampes, hipotensió, taquicàrdia, lipotímies, o, fins i tot, nàusees, vòmits o diarrea.

La doctora ha apuntat que el més important és refrescar-se amb un ventilador, aire condicionat o amb un bany d’aigua freda i hidratar-se. En cas que els símptomes no desapareguin, recomana trucar als serveis d’emergències mèdiques.

És important evitar les hores de màxima exposició solar, entre les 12h del migdia i les 16h de la tarda. Si es fa exercici, fer-ho a primera hora del matí i a última de la tarda quan les temperatures ja són més suaus i hi ha més zones d’ombra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes