Salut

La discapacitat planteja reptes en l’atenció a la salut mental

Un centenar de professionals s’han reunit a Support-Girona per debatre el desafiament que planteja la transformació del model d’atenció que demana la convenció de Nacions Unides

Aquest matí, la Fundació Support-Girona, ha dut a terme una jornada en què experts en el camp de l’atenció i els suports a la salut mental, i també activistes que han ofert la seva visió al respecte, han debatut sobre els reptes ètics i de transformació dels sistemes de salut mental que planteja el nou paradigma del drets de les persones amb discapacitat. Durant l’acte de benvinguda, el patró de l’entitat i president de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Martí Masferrer, ha posat de relleu l’impacte de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat en les organitzacions i els professionals que “han d’assumir un canvi en la manera d’atendre a les persones que tenen reconeguts els drets”. Masferrer també ha situat aquest repte en les famílies i en la societat en general. “Res es construeix sense la voluntat decidida de transformació” ha afirmat. Per la seva banda, el director de Support-Girona, Josep Maria Solé, ha situat el naixement de l’entitat en aquest procés de transformació i ha parlat del desafiament que suposa la Convenció de les Nacions Unides, especialment el seu article 12., que fa referència a la igualtat davant la llei. El director ha subratllat que el nou paradigma implica canvis d’actituds per part dels professionals que acompanyen les persones amb discapacitat. “Atendre des del respecte a la voluntat de les persones vol dir saber i voler gestionar riscos que generen dilemes en la pràctica diària”, ha assegurat Solé. Tot seguit ha intervingut el psiquiatra i consultor de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Víctor Aparicio, referent i pioner a Espanya en la transformació dels models manicomials a comunitaris. De fet, Aparicio va ser un dels psiquiatres que a l’any 1974 va alçar la veu per denunciar les condicions de vida de l’antic psiquiàtric de Salt. L’expert ha centrat la seva exposició en aquesta transformació i ha parlat dels obstacles que moltes persones amb problemes de salut mental tenen encara per accedir a la categoria de ciutadà. “El grau de polisèmia que avui circula en tots els àmbits en parlar de salut mental i també la facilitat d’estendre el diagnòstic a problemes de la vida quotidiana o als derivats de l’estrès són alguns dels topalls”, ha dit. La jornada ha continuat amb un debat centrat en els dilemes ètics en la pràctica hospitalària i comunitària en l’atenció a les persones amb un problema de salut mental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia