Salut

LLUÍS BASSAS

ANDRÒLEG I ENDOCRÍ, ESPECIALISTA EN INFERTILITAT MASCULINA

“Si l’home és el semen, malament”

Els andròlegs demanen formar equips per poder tractar la fertilitat d’homes i dones

Si l’home hi té més pes, es farà més recerca

Qui s’ho queda?
L’andrologia és una especialitat que no està reconeguda oficialment arreu. A l’Estat espanyol, no. A Itàlia i a Alemanya, sí. No s’esclareix si haurien de ser endocrins o uròlegs. I fins i tot la reclamen els ginecòlegs que es dediquen a la reproducció assistida. L’endocrí hi té molt a dir: el testicle fabrica espermatozoides gràcies a l’acció hormonal. Terreny endocrí.

Lluís Bassas és cap del laboratori de seminologia i metge adjunt del servei d’andrologia –i director del Banc de Semen– de la Fundació Puigvert, pionera a l’Estat i al món en l’especialitat d’andrologia. Cal crear equips: “Els ginecòlegs reben la parella i es fan càrrec de tota l’avaluació. I, a vegades, el factor masculí queda esbiaixat. A la dona se la miren de dalt a baix. A l’home li diuen: «Vostè té cap problema?» Se li demana un seminograma. I prou. He sentit ginecòlegs eminents dedicats a la reproducció humana preguntar-se públicament si el pacient és el semen. Si l’home és el semen, malament; difícilment farem progressos.” És clar que un seminograma (volum, mobilitat, morfologia...) és útil, però hi ha més proves possibles, bioquímiques, genètiques. “És necessari si volem trobar tractaments que vagin més enllà de l’ús mecànic de l’espermatozoide per tenir un embrió.” Això no és possible si ginecòlegs i andròlegs no col·laboren en termes d’igualtat. “No es prenen decisions conjuntes. Sovint les dones tenen pressa, per l’edat, i no es pot esperar que el tractament per a ell funcioni. I falten andròlegs, perquè no se’ls dona un espai i ho acaben deixant.” L’objectiu seria prendre decisions col·legiades, i corregir allò que es pugui, per tenir un embaràs espontani. “Si no funciona, es pot plantejar la reproducció assistida. Seria lògic i racional. Ara, si només interessa com està el seminograma de cara a la fecundació in vitro...” Qui talla el bacallà? “S’ha de reconèixer que, en la reproducció humana, els líders d’opinió són els centres privats. Tenen potència econòmica i fan la majoria dels cicles que es fan a l’Estat. I el seu model moltes vegades és copiat pels centres públics.”

Parlem dels homes amb una qualitat seminal per sota del que seria normal en homes fèrtils, però res gaire extrem. No hi ha malaltia, ni medicament ni hàbit de vida que ho expliqui. “Es considera que, del 40%-50% de les anomalies que produeixen infertilitat, no se’n sap la causa última. És un percentatge molt alt! I és el més freqüent.” “Hi ha tractaments amb hormones, però s’ha de fer durant mesos, és molt car i els resultats no són espectaculars. Si ella té 38 anys i vol quedar embarassada aquest estiu i els plantegem esperar, que ell prengui això, que prengui allò..., diuen que no, que in vitro. És efectiu, però no resol els problemes.”

Anna Sanromà i Carlos Gasanz formen tàndem com a andròlegs incardinats a urologia de l’hospital Germans Trias i Pujol. Confirmen: “Un 99% dels casos d’infertilitat ens arriben des de ginecologia”, diu Gasanz. I hi afegeix Sanromà: “De fet, a les clíniques de fertilitat els facultatius són ginecòlegs majoritàriament.” La llista de causes de la baixa fertilitat masculina és molt llarga. De manera reduïda: secretores i obstructives. Les primeres es refereixen a la producció d’espermatozoides; les segones, al seu pas. Pronòstic? “És molt difícil de generalitzar. Molt. Un seminograma es fa avui, i potser d’aquí a sis mesos es torna a fer i no serà del tot igual.” I l’edat, afecta? “A priori, la qualitat seminal d’un home de 50 és pitjor que la d’un de 30.” Hi ha una prova, la fragmentació de l’ADN, per veure el grau de dany dels espermatozoides. “L’edat és un factor negatiu i les alteracions porten a menys embarassos i afectacions en el desenvolupament embrionari.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA