Salut

SALUT

Ingressar tota la família en un pis, la nova estratègia contra els TCA

Sant Joan de Deu obre la primera unitat per tractar els trastorns de conducta alimentària més greus

L’Hospital Sant Joan de Déu ha inaugurat la primera unitat per al tractament dels casos més greus i complexos de trastorns de la conducta alimentària (TCA) en joves i adolescents. L’estratègia per combatre els casos més extrems i amb risc de cronificar-se planteja, per primer cop, l’ingrés de tot el nucli familiar del pacient en un apartament a tocar de l’hospital durant unes setmanes com una de les fases del procés de guarició. En aquest pis, el pacient i la família rebran teràpies de caràcter individual i grupal, com ara reproduir totes les fases d’un àpat familiar.

Aquesta unitat especialitzada, inaugurada aquest matí pel conseller de Salut, Manel Balcells, va orientada cap als pacients que no han pogut ser estabilitzats després de més d’un any de tractament i la intenció és que en el futur tingui també una rèplica per als pacients adults.

Aquest equip de Sant Joan de Deu donarà servei a tot el territori català, centralitzant i ampliant les places que fins ara hi havia a un centre del carrer Numància.

Tendència creixent

Els trastorns de conducta alimentària, tal i com ha recordat Balcells, s’han incrementat significativament després de la pandèmia i aquesta unitat donarà resposta al fenomen tractar-ne els casos més “rebels i complexos”. El conseller de Salut, però, és conscient que aquesta nova unitat, que ha comportat una inversió d’1,7 milions d’euros, no donarà solució al problema en el seu conjunt i caldrà seguir treballant per “reforçar tota la cadena de tractament”, des del diagnòstic fins l’abordatge social de la malaltia. En aquest sentit, i sense entrar en detalls, Balcells ha avançat que el Govern vol regular d’alguna manera l’ús de les xarxes per evitar la pressió que pateixen molts joves.

Quatre mesos de tractament

La unitat té capacitat per atendre de manera simultània vint pacients i preveu tractar-ne una seixantena al llarg de l’any. Els especialistes que hi treballaran expliquen que els tractaments tindran una durada total aproximada de quatre mesos i es dividiran en quatre fases.

En la primera, el pacient ingressarà a l’hospital en un espai que ha estat especialment habilitat i que compta amb quatre habitacions, dues sales polivalents i un espai de calma. En aquest ingrés, que es calcula d’uns trenta dies, professionals de diverses especialitats treballaran per aconseguir que el pacient recuperi un patró d’alimentació saludable.

En la segona fase s’incorporarà la família (els pares i germans), traslladant-se a viure tots amb el pacient a un dels apartaments que s’han habilitat molt a prop de l’hospital. Allà, durant quinze dies, continua el tractament i s’empodera la família perquè tingui eines que els permetin fer front a les situacions que es donen a la vida quotidiana a causa de la malaltia.

És el pas previ a la tercera fase, el retorn al domicili del pacient, on els professionals que el tracten s’hi desplacen periòdicament. En aquesta etapa, que pot arribar a dos mesos, es busca afavorir les condicions per assolir l’autonomia alimentària i el retorn a l’escola.

Finalment, en la quarta i última etapa del tractament, l’equip de professionals de l’hospital acompanya el pacient a la Unitat de TCA de la seva zona de referència, per assegurar la continuïtat del procés terapèutic, que s’ha basat en l’experiència que ja han fet abans països com Suècia i Austràlia.

Manifestació precoç

Els trastorns de la conducta alimentària suposen un problema de salut que afecta entre un 5% i un 8% de la població adolescent i jove, segons dades facilitades avui per Salut, que ha afegit que en un de cada dos casos la malaltia es manifesta abans dels 14 anys i en un 20-30 % evoluciona cap a la cronicitat. De fet, aquesta és la tercera malaltia crònica més freqüent en la població adolescent i s’ha convertit en un dels trastorns més prevalents de Catalunya. La situació ha empitjorat arran de la pandèmia i, des del 2020, el percentatge de pacients preadolescents amb un TCA que han requerit ingrés ha passat d’un 8% a un 20%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.