Salut

Salut

Eines contra l'exclusió social

Ritme contra l'addicció

Un programa usa la música per ajudar una vintena de residents d'un centre de desintoxicació de la drogodependència, a Osor

El coordinador afirma que els participants provenen d'entorns socials desafavorits

La música, el ritme i la percussió són sinònims d'evasió a Osor des del mes de gener. A la comunitat terapèutica Sant Miquel Maifré, a tocar el pantà de Susqueda, un programa usa la dansa i la música per ajudar una vintena de residents d'un centre de desintoxicació de la drogodependència. La vida és ritme, el ritme és vida ha estat escollit dins els projectes d'art per a la millora social de l'Obra Social La Caixa, i que desenvolupa fins al juny el Taller de Músics, de Barcelona. “Ja havíem fet un projecte similar amb la rumba a la presó de Quatre Camins”, assenyala Diego Ruiz, cap de produccions del Taller.

La Caixa finança un 75% del taller que vol oferir altres eines als residents de la comunitat d'Osor, en un marc de calma i quietud. Durant la setmana, el grup de persones en tractament de l'addicció aprenen oficis i manualitats, però el divendres a la tarda s'ho passen bé amb el ritme. Una de les persones que hi participen és la Puri. “M'encanta, el taller. És una activitat diferent, que ajuda a desinhibir-nos. M'agrada la música encara que sigui com a afició i aquí aprenem el ritme, la coordinació...”

El taller de percussió es fa cada divendres, de les quatre de la tarda a les vuit del vespre. La professional responsable és la Lu Arroyo, que havia format de la companyia internacional Mayumana (2007-2011). “Treballem la musicalitat i el tempo i posem ordre a les seves estructures. Amb la percussió corporal, treballem la lateralitat. Al principi, vèiem que havien perdut una mica la coordinació”, indica l'educadora, d'àmplia trajectòria en la música i la dansa. Arroyo, establerta a Girona, havia format part de l'Orchestra Fireluche, Impàs o la Banda del Surdo. “Fem una escolta interna i externa i, per exemple, hem identificat els ritmes de l'entorn, la quotidianitat, com ara els ocells, el soroll de les portes o dels treballs de fusteria.”

Desestructuració personal

A banda de Ruiz i Arroyo, hi ha un equip de monitors i educadors per atendre la vintena de persones amb drogodependència. Martí Marfà és el coordinador del projecte. Parla de les persones que reben sessions de percussió i de ritme. “Són persones que pateixen desestructuració personal i social, fragilitat psicològica, i que provenen d'entorns socials desafavorits, cosa que els afecta psicològicament.”

Els treballs amb instruments –han tocat la guitarra, les maraques o el banjo– seran enregistrats en un videoclip pels responsables d'aquest projecte d'intervenció sociopedagògica de la comarca de la Selva. Serà la cloenda de la feina de mig any a la comunitat terapèutica d'Osor. La música i, l'art, per extensió, contribuiran a la seva realització personal. “El taller els ajuda a estructurar-se. Els dóna una rutina, una estructuració mental, física i corporal. Els ajuda en la coordinació de la psicomotricitat”, explica Marfà.

En el descans del taller, divendres a la tarda, un grup de residents canten Color esperanza, de Diego Torres. Ho fan mentre un dels assistents toca la guitarra. “Són fora del seu context i el taller, el treball en equip, els ajuda a prendre'n consciència. Veuen que no estan en situació de derrota. Viuen l'experiència del gaudi, que no està associat a cap consum”, diu Marfà.

11
anys
fa que el Taller de Músics canalitza projectes amb la música com a eina de transformació. En el programa d'Osor col·labora la Fundació Privada Font Picant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SEGURETAT

Col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

TARRAGONA

L’oposició força un ple per tractar les suposades irregularitats d’un regidor

lloret de mar

Portbou suspèn el pagament de factures a Endesa després d’un tall elèctric al municipi

PORTBOU

Llum verda a les connexions de la C-65 amb el futur Hospital Trueta

girona
Medi ambient

La Paeria apostarà per aplicar la ZBE en un 10% del sòl urbà residencial en una fase inicial

Lleida
educació

El personal d’atenció educativa fa vaga per demanar la reclassificació professional

barcelona

Es comença el tractament contra els mosquits a 3.000 embornals

figueres

La Diputació destinarà 10 milions als consells comarcals fins el 2027

BARCELONA
societat

La URV estudia amb les colles com adaptar les diades castelleres al canvi climàtic

Tarragona