Ciència

L’observatori d’Albanyà col·labora amb la NASA

El centre entra en el projecte de la nau ‘Tess’ de deteccions d’exoplanetes

L’Observatori Astronòmic Albanyà s’incorpora a l’equip de seguiment TFOP SG1 de la NASA per investigar planetes fora del sistema solar (exoplanetes) fent servir dades de la nau espacial Tess. Concretament, aquesta col·laboració anirà a càrrec del director de l’observatori, Pere Guerra, i d’un estudiant en pràctiques, que analitzaran les dades recollides per la nau Tess per destriar aquesta informació. “Buscar exoplanetes és com buscar una agulla en un paller, i per això cal descartar senyals falsos i errors entre la informació que ens va transmetent la nau a la recerca de senyals d’estrella”, diu Guerra. La tasca d’anàlisi és diària, si les condicions meteorològiques ho permeten, i s’inicia habitualment a partir de les 22.30 h, després de les sessions obertes al públic a l’observatori. Amb tot, aquestes tasques no necessàriament s’han de fer in situ des l’observatori, ja que tot el dispositiu és automatitzat per treballar a distància. La missió principal de Tess és descobrir 50 exoplanetes de mida semblant a la Terra durant la seva missió, amb una durada prevista de dos anys. Aquesta missió de la NASA està liderada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i ja comença a operar, detectant planetes en estrelles visibles des de l’hemisferi nord.

La incorporació de l’Observatori Astronòmic Albanyà al projecte Tess arriba després que aquest centre ja hagi fet dues publicacions en l’àmbit de la recerca d’exoplanetes, col·laborant amb l’Institut Leibniz d’Astrofísica de Potsdam i amb l’Observatori de Pulkovo a Sant Petersburg. “Per uns apassionats de l’astronomia com som, és un orgull participar en la recerca capdavantera de planetes fora del sistema solar”, assegura Guerra. L’Observatori Astronòmic Albanyà, adjacent al càmping Bassegoda Park, es va inaugurar ara fa dos anys i disposa del telescopi més gran de les comarques de Girona. Es va convertir en el primer campament Starlight de la península Ibèrica i l’excepcional qualitat del cel d’Albanyà, lliure de contaminació lumínica, va fer que Albanyà es convertís en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l’Estat. Aquest 2019, el centre ha rebut més de 8.000 visitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona