Ciència

Hipra rep un ajut que li permetrà passar a una nova etapa de l’assaig clínic de la vacuna contra la Covid-19

El CDTI atorga 14,7 milions d’euros a la farmacèutica catalana

La ministra Diana Morant assegura que el govern espanyol té un pla per recuperar “els anys perduts en ciència i innovació”

El Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), que depèn del ministeri de Ciència i Innovació, ha aprovat aquest divendres una ajuda de prop de 15 milions d’euros a la farmacèutica catalana Hipra. Així ho ha anunciat la titular d’aquesta cartera del govern de l’Estat, Diana Morant, a la Seu d’Urgell, on ha clausurat la 32a Trobada Empresarial al Pirineu.

El CDTI ha aprovat el finançament per a la fase IIb/III dels assajos clínics de la vacuna contra la Covid que estan desenvolupant els laboratoris Hipra, a Amer (Selva), amb una partida de 14,7 milions d’euros. El finançament s’emmarca en el projecte Fases finals del desenvolupament d’una vacuna davant la COVID-19, dotat amb un pressupost total de 17,3 milions d’euros, dels quals 14,7 els aportarà el CDTI en forma d’Ajuda Parcialment Reemborsable (APR).

Morant ha detallat que aquests recursos permetran poder passar a un nou estadi de l’estudi, probablement a partir de la setmana que ve, en què l’assaig s’estén entre un nombre més ampli de població.

D’aquesta forma, i a l’espera que l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) aprovi continuar amb els assajos després de la fase 1, Hipra disposarà dels fons necessaris per avançar en les últimes etapes de la vacuna abans de la seva comercialització. Morant ha declarat que, “amb totes les cauteles, estem esperançats que aquesta vacuna tiri endavant i sigui la primera vacuna espanyola en el mercat”.  La ministra ha destacat que en l’actualitat amb prou feines hi ha quatre vacunes aprovades per la Unió Europea, i una mica més de 20 a tot el món, d’aquí la rellevància de l’assaig de la multinacional catalana. 

Hipra ja va rebre aquest estiu l’aprovació de l’AEMPS per ser la primera vacuna a l’Estat en passar a l’assaig clínic en fase 1 i, en aquests moments, els resultats s’estan avaluant per l’Agència.

Des de Ciència i Innovació destaquen que, en no ser necessari disposar de l’assaig finalitzat per poder incloure les dades en l’expedient de registres i accelerar el tràmit davant l’EMA, es podria tenir una autorització per comercialitzar la vacuna sense haver acabat encara la fase III.

La vacuna d’Hipra és, per a Morant, un exemple de col·laboració publicoprivada, ja que el govern espanyol ha acompanyat l’empresa en el desenvolupament de la vacuna des de juliol de l’any passat amb un pressupost de gairebé 3 milions d’euros. L’empresa també ha rebut assessorament en matèria científica i regulatòria a través dels ministeris de Ciència i de Sanitat.

Per l’executiu de l’Estat, Hipra és “un exemple d’empresa innovadora”, que s’ha hagut de reconvertir en un context d’emergència mundial, passant de ser líder en vacunes veterinàries, al disseny i elaboració de vacunes per a humans.

D’altra banda, Morant ha reconegut que “durant massa anys” no s’han cobert les necessitats del sector científic i tecnològic. En aquest sentit, ha avançat que l’executiu espanyol té un pla per recuperar “els anys perduts en ciència i innovació”. Ha detallat que el pressupost del ministeri de Ciència i Innovació gairebé es duplicarà als pressupostos de l’any que ve i en comparació als comptes de 2020. Segons ella, això permetrà posar en marxa més línies d’investigació amb el propòsit de mitigar la fuga de talents. Tot plegat, de la mà de la col·laboració publico-privada per poder assolir que les inversions en aquest àmbit es situïn en el 2% del PIB, ha conclòs.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les dessaladores mòbils són només una “solució d’urgència”, diuen els enginyers

GIRONA
societat

Oberta la convocatòria per reforçar la plantilla de Parcs i Jardins de Barcelona amb 75 noves places

barcelona
societat

Més de 160 al·legacions contra una planta de valorització de residus de formigó a les Borges Blanques

Les borgues blanques
GIRONA

Conveni entre Càritas i la Psicoxarxa per atendre persones vulnerables

GIRONA
GIRONA

El Consell Comarcal del Gironès amplia el projecte ‘Orienta’t’ fins a tres instituts

GIRONA
Administracions

Jordi Marqueño assumeix la gerència del Consell Comarcal del Maresme

mataró
societat

Els alcaldes de l’Alt Empordà rebutgen el “recurs fàcil” de sancionar

figueres
economia

La bretxa salarial de gènere no baixa del 13% a la demarcació de Lleida i creix entre el jovent i a partir dels 36 anys

Lleida
medi ambient

Mortalitat de coralls a la Costa Brava per les altes temperatures

girona