Ciència

ciència

Un nou centre geològic al Pallars mostra les roques més antigues del país

Centrat en la història geològica anterior al juràssic, aquest centre del Parc Natural de l’Alt Pirineu complementa el Geoparc Orígens d’Isona i Coll de Nargó

Un nou centre de divulgació de la geologia ha obert portes al Pallars Sobirà mostrant les roques més antigues de Catalunya, originades entre 500 i 80 milions d’anys enrere. El Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra del Parc Natural de l’Alt Pirineu ha començat a funcionar avui al nucli de Rubió, pertanyent al municipi de Soriguera. Amb l’objectiu d’explicar la història geològica anterior al juràssic, complementarà els centres del Geoparc Orígens d’Isona i Coll de Nargó. Situat en el nucli habitat més alt de Catalunya, a 1.687 metres i prop del cim del Port del Cantó, el nou centre està equipat amb set plafons temàtics que expliquen la història de la formació de les serralades, la varietat d’elements geològics i el modelat glacial. Segons informa ACN, l’exposició mostra dues lloses amb icnites d’uns organismes anomenats limúlids que van viure fa 250 milions d’anys.

Explicant també la relació entre les activitats humanes i la geologia, el centre aborda els riscos geològics i els recursos de la Terra que s’han pogut aprofitar i encara es poden. En darrer terme també dona informació sobre els antics habitants del parc natural i dels rastres que hi van deixar.

Com a centre d’informació i interpretació relacionat amb el Jardí de les Roques –una exposició a l’aire lliure de dotze formacions rocoses en diversos indrets del parc– el contingut científic ha estat elaborat per tècnics del parc i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya amb la col·laboració del geòleg local José López i d’altres persones relacionades amb la geologia i el parc natural. Funcionant com a porta d’entrada i punt d’informació als visitants que accedeixin al parc des de la vessant sud, el centre estarà obert els caps de setmana de l’1 al 23 de juliol i de dimecres a diumenge entre el 26 de juliol i l’1 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva