Ciència

la CRÒNICA

L’enginyeria industrial dona la cara

L’enginyeria industrial ha estat clau per a la construcció del país, amb un teixit empresarial pròsper que afronta el repte de la descarbonització –energies renovables– i l’oportunitat de la relocalització d’indústries o l’atracció de noves inversions. Però sovint el seu paper queda amagat dins l’organigrama o la llista de proveïdors de les empreses que reben premis per les millores de processos o innovacions que Enginyers Industrials de Catalunya, a la demarcació de Girona, vol remarcar, com recordava el president de la demarcació de Girona dels Enginyers Industrials de Catalunya, Joaquim Reda. Dimarts van instituir els nous guardons anuals, per a projectes i instal·lacions de nova fàbrica –un premi a la transició energètica Girona 2023, que es va endur Jaume Vicens i Teixidor, per la planta de biogàs que permet aprofitar purins a la granja Mas Jonquer de Vilanant–, però també dos altres reconeixements, dotats amb 1.800 i 1.200 euros, per esperonar les noves fornades d’alumnes. Van avaluar projectes del màster d’enginyeria industrial i el grau en enginyeria en tecnologies industrials (GETI) de la UdG, amb dos alumnes premiats, Joan Delgado i Palahí, i Joan Amat i Heinert, respectivament.

L’Associació d’Enginyers Industrials commemora enguany 160 anys del pas previ a la fundació posterior del col·legi, en plena revolució industrial i encara amb el vapor i el carbó com a fonts d’energia. Ara la tendència és l’electrificació, com es va encarregar de resumir el president del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Joaquim Daura, dins del paradigma de les D de digitalització, democratització, descentralització i descarbonització, però també cap a l’eficiència, “no malbaratar”, amb les auditories energètiques que dues dècades enrere quedaven al calaix i avui són més vigents que mai. Aquest any també arrodoneixen les efemèrides els 50 anys de l’Escola Tècnica Industrial i Agrària de Girona, embrió de l’actual Escola Politècnica Superior, el 1973. I vint de l’establiment dels estudis d’enginyeria industrial a la UdG, el 1993, com va recordar la directora del centre, Maria Àngels Pèlach.

Entre els premiats, el projecte de Vicens permet donar una segona vida als purins i aprofitar un residu tot reduint part del seu impacte en l’escalfament global, un biometà que supleix el gas natural. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va incloure aquesta tecnologia dins dels reptes energètics del país, amb ajuts i simplificació dels feixucs tràmits actuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat