Ciència

LLUÍS ROVIRA

DIRECTOR DE LA INSTITUCIÓ CERCA

“No pot ser que alguns centres no hagin avançat en els últims deu anys”

“Ara hem d’equilibrar els líders de grup”

“Molts directors són autoritaris i amb egos superforts, mentre que les directores dialoguen i faciliten”

Si només tens investigadors estàs renunciant a una part molt important dels recursos del país

Lluís Rovira (Girona, 1968) és doctor en biologia i especialista en l’anàlisi i gestió de la ciència. Des del 2011 dirigeix la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (Cerca), és a dir, el servei de la Generalitat que dona suport als principals centres de recerca del país i en facilita l’activitat, però que també en fa una avaluació a diferents nivells.

Què s’està fent per revertir la falta de dones en posicions directives en la ciència?
Vam detectar el problema ara fa deu anys, en veure que només hi havia una sola directora de centre. Això era dramàtic, sagnant. Vam fer el primer pla de gènere en recerca, que va inspirar els centres que treballen amb nosaltres perquè cadascú en fes un de personalitzat. Ara el lideratge femení continua sent molt perjudicat, però ja hem millorat una mica.
Com van atacar aquesta situació?
Vam començar pels comitès científics externs, perquè són un mirall per a la nostra comunitat d’investigadors. És un grup d’experts internacionals, les patums de la seva àrea de recerca, que assessora els centres en qüestions científiques. En aquell moment, tots els formaven homes, però ens hi vam posar i això ha canviat. Ara ja estan equilibrats o en vies de fer-ho ràpidament. Incidir aquí ha estat fàcil perquè la designació passa pels patronats dels centres, on tenim veu i vot i hem fet enrere moltes propostes desequilibrades.
Però la situació perdura i caldrà fer alguna cosa més…
Ara ve la part difícil. El nostre nou objectiu és equilibrar els líders de grup, que és la base on anirem a trobar els directors i directores del futur. Si tens la base totalment desequilibrada, serà molt més difícil tenir directores de centre. Ara en tenim alguns amb bon balanç, però no són molts.
I si un centre no fa els deures en matèria de gènere, què passa?
Cada quatre anys ha de passar una avaluació i si no fa bé la política de gènere, no podrà obtenir la màxima puntuació per molt bé que ho hagi fet en matèria científica, o en altres camps. Això té un efecte reputacional, que en aquest sector és molt important, però a més també limita les subvencions que pot rebre. Aquesta via ha funcionat els últims anys.
Alguns centres encara tenen una masculinització molt evident. Per què no avancen?
Argumenten que en la seva disciplina és molt difícil fer-ho per ser un camp d’estudi molt masculinitzat. I és veritat, però no pot ser que hi hagi centres que no s’hagin mogut en deu anys. Hi ha formes de salvar aquesta situació, i han d’actuar. El talent es reparteix entre homes i dones i, si només tens homes, renuncies a una part molt valuosa dels recursos del país.
Cal una discriminació positiva?
No n’hem fet mai ni ens consta que els centres n’estiguin fent. És la mesura més forta que pots fer, perquè deixes de tenir en compte els homes. Sí que hem vist que en cas d’igualtat absoluta es triï la dona, però poques vegades et trobes amb un empat tècnic en un procés de selecció, així que tampoc és una mesura molt efectiva.
És optimista de cara al futur?
Crec que la transició es pot accelerar. Vam engegar les mesures sense que l’entorn ens acompanyés ni s’ho prengués seriosament. Ara és diferent, aquesta consciència ha crescut molt més.
Creu que el lideratge femení pot aportar una manera diferent d’enfocar la ciència?
Si, la meva experiència és que sovint els directors són autoritaris i amb uns egos superforts, tot i que també en trobes de macos amb qui es pot parlar amb normalitat. En canvi, amb les dones el perfil és molt diferent: és una direcció d’escoltar, de parlar i dialogar. Són molt mes facilitadores, i això en posicions de direcció no té preu. No sé si és representatiu o no, però en els sis casos que tenim, veiem que hi ha un cert estil diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Troben un home mort al riu Segre a l’alçada del Parc de la Mitjana de Lleida

Lleida
infraestructures

El port demana canvis en les maniobres dels trens pel soroll que fan al Serrallo

Tarragona
EDUCACIÓ

Una seixantena de docents participen en la primera jornada de l’eduCAC

GIRONA
societat

Fins a un 15% de les normes aprovades a Barcelona des de mitjan segle XX estan “obsoletes”

Barcelona
successos

L’incendi de Tortosa, estabilitzat

Tortosa
societat

El Suprem rebutja convertir milers d’interins de llarga durada en fixes

barcelona
ciutat del vaticà

El papa es disculpa després de demanar vetar els homosexuals en els seminaris

barcelona
habitatge

Nous ajuts per a la construcció de pisos de lloguer social

barcelona

El nombre de vols sorollosos sobre la platja s’ha doblat el maig

Castelldefels