Ciència

Un equip liderat per una investigadora del BSC descobreix més de 50 espècies submarines

Ariadna Mechó ha participat en l’expedició a una de les zones més inexplorades del planeta, davant la costa de Xile

Un grup internacional de científics, coliderat per la investigadora del Barcelona Supercomputing Center (BSC) Ariadna Mechó ha identificat 160 espècies submarines en una zona de muntanyes submergides davant la costa de Xile. Fins ara no se sabia que aquesta fauna habitava la regió i, de fet, almenys 50 es consideren potencialment noves per a la ciència.

Aquests són els primers resultats destacats d’una expedició del Schmidt Ocean Institute a les muntanyes submarines de la Dorsal de Sales i Gómez, una zona remota i poc explorada que s’estén des d’aigües xilenes fins a la Illa de Pasqua. El projecte ha permès identificar coralls d’aigües profundes, esponges de vidre, eriçons de mar, calamars, peixos, mol·luscs, crancs, estrelles de mar i altres espècies mai abans observades pels científics que estan pendents de classificar i publicar més endavant, atès que l’expedició va acabar ara fa pocs dies.

Mechó, investigadora del grup de Variabilitat i Canvi Climàtic del Departament de Ciències de la Terra del BSC, ha exposat aquestes troballes en el marc de la Conferència del Decenni de l’Oceà que l’ONU celebra fins avui a Barcelona, on ha explicat també el projecte per crear un corredor blau a la zona per preservar-ne la biodiversitat.

“Hem trobat entre 50 i 60 espècies potencialment noves a simple vista, un nombre que probablement augmentarà quan treballem totes les mostres que tenim al laboratori. També hem trobat un dels coralls mesofòtics més profunds del món, fet que amplia en diversos centenars de quilòmetres la distribució d’aquesta fauna polinèsia. I en profunditat, hem trobat camps d’esponges i corals, hàbitats considerats vulnerables i necessitats de protecció”, ha afirmat Mechó.

L’expedició es va realitzar del 24 de febrer al 4 d’abril amb un equip internacional de 25 científics de 14 organitzacions de Xile, Estats Units, Itàlia, Holanda i l’estat espanyol i la informació recollida ajudarà a gestionar les àrees marines protegides existents, especialment al voltant de l’illa de Pasqua, amb la intenció d’ampliar-les.

Models de supercomputació

El paper del BSC en el projecte ha consistit en proporcionar, mitjançant la supercomputació, dades de modelització climàtica a través de diferents escenaris per establir la distribució d’espècies a la zona. Això ajudarà a comprendre l’afectació prevista per a aquests animals pels canvis de temperatura i acidificació del futur, en funció dels diferents escenaris possibles. Aquesta informació serà crucial per donar suport a la designació de la zona com a espai marí d’importància ecològica i biològica en tractats internacionals.

Una regió inexplorada

Les muntanyes submarines i les illes oceàniques de la Dorsal de Sales i Gómez és una cadena muntanyosa submarina de 2.900 quilòmetres de longitud que comprèn més de 200 muntanyes submarines des de les costes de Xile fins a Rapa Nui, com també es coneix la Illa de Pasqua. Aquesta serralada acull un dels paisatges marins més singulars i biodiversos de la Terra, amb un altíssim índex d’endemisme, corredors migratoris essencials per a espècies de gran mobilitat i la presència de més de 80 espècies amenaçades o en perill d’extinció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA