Ciència

Ciència

La mare gallina pateix pels pollets

Experts de les universitats de Bristol i Londres estudien la conducta de les gallines i les seves cries

Les situacions d'estrès en les cries provoquen taquicàrdia a les mares

En una societat tan allunyada de la vida natural com la nostra, de vegades fan falta sofisticats estudis d'universitats amb prestigi internacional per descobrir que també les gallines pateixen quan les seves cries tenen problemes.

Els experiments per comprovar “la resposta maternal de les gallines a l'estrès dels pollets” han estat realitzats per quatre experts dels departaments de veterinària i comportament animal de les universitats de Bristol i Londres. Els pagesos poden comprovar l'abast dels seus coneixements ancestrals en un article que publica avui aquest grup d'experts a través de la versió a internet de la revista Proceedings de la Royal Society.

Els científics van fer servir “tecnologia avançada de monitoratge fisiològic no invasiu” per comprovar que quan els pollets eren sotmesos a un corrent d'aire (estrès lleu) la gallina patia una lleu taquicàrdia i una disminució de la temperatura de l'ull. La mare angoixada també alterava el seu comportament parant més atenció a les cries, reduint el moviment habitual de neteja del bec i augmentant les vocalitzacions dirigides a la seva prole.

És a dir, quan la gallina veu patir els pollets reacciona de forma similar a com ho faria si l'amenaça es dirigís directament contra ella. Els experts conclouen que la gallina mostra com a mínim una de les característiques que els humans denominem empatia (capacitat de comprendre les emocions i els sentiments dels altres i identificar-s'hi).

Els experts indiquen –potser amb segones intencions– que l'estudi s'ha fet amb gallines domèstiques perquè en la seva vida quotidiana sovint es troben amb altres gallines que pateixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES