Educació

Degans d’Educació, contra el grau en línia de la UOC

Afirmen que la formació inicial de mestres necessita la socialització

600 alumnes estudien a distància a fora

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) impartirà a partir del curs 2021/2022 el grau d’educació primària –no pas d’infantil i primària, com va publicar ahir aquest diari–, després que el Consell Interuniversitari de Catalunya hagi donat el vistiplau a aquesta titulació. Però la decisió no ha estat ben rebuda pels degans d’Educació de nou universitats catalanes, que consideren, com fa temps que manifesten, que no és el grau més adient per impartir-lo a distància. “La formació inicial de mestres és una formació professionalitzadora en la qual esdevé imprescindible el desenvolupament de competències vinculades, entre d’altres, a la interrelació personal, l’equilibri emocional, la socialització professional o la vinculació teoria-pràctica”, diuen. Uns aspectes que, alerten, “no es poden garantir més enllà de les pràctiques”. Els que es vulguin inscriure al futur grau hauran d’haver superat les proves d’aptitud personal (PAP) i les pràctiques seran presencials. Els degans creuen que els estudis a distància són “propostes vàlides” però no pas per a tots els estudis, i els posen en dubte en els estudis en què “és essencial l’adquisició de competències relacionals i socials”.

La directora general d’Universitats, Victòria Girona, va explicar ahir que la nova titulació de la UOC ha de donar resposta a “la realitat d’uns estudiants catalans que treballen i tenen més de 25 anys, que necessiten una opció en línia, i fer-ho de manera rigorosa, exigint els mateixos requisits que demanen la resta d’universitats”. Hi ha prop de 600 estudiants catalans que es matriculen en universitats a distància de fora de Catalunya. Els degans d’Educació en són conscients i consideren necessari tenir informació del perfil i les motivacions d’aquests estudiants. “No compartim que la solució a aquesta situació sigui oferir aquesta modalitat d’estudis a Catalunya”, que, asseguren, “degrada el consens i el compromís social i professional que tenim per millorar la formació de mestres a Catalunya”.

LA FRASE

Cal donar resposta a la realitat d’uns estudiants catalans que treballen i tenen més de 25 anys
Victòria Girona
Directora general d’Universitats

Castells vol reduir la precarietat

R.M.B.

El ministre d’Universitats, Manuel Castells, va assegurar ahir que el govern espanyol vol posar fi als “falsos professors associats”, que amb “salaris de misèria” assumeixen “una part essencial de l’ensenyament”. Per canviar-ho caldrà crear “una sèrie de figures contractuals definides amb remuneracions dignes”. Castells va anunciar també la voluntat de reduir la disparitat entre les comunitats pel que fa a les taxes universitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia