Educació

Sacsegen l’oferta dels dos col·legis públics de Girona Est

La Generalitat i l’Ajuntament acorden que a partir del curs 2022/23 el col·legi Font de la Pólvora només tindrà l’etapa d’infantil i el de Vila-roja, només la de primària

Ubicaran un espai de formació al sector

Els dos col·legis públics del sector de Girona Est, l’escola Vila-roja i l’escola Font de la Pólvora, experimentaran una sacsejada a partir del curs que ve, el 2022/23. D’acord amb l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya ha decidit que a Vila-roja només s’hi farà l’etapa d’educació primària (de 6 a 12 anys) i a Font de la Pólvora, només hi haurà l’etapa d’infantil (de 0 a 6 anys), en col·laboració amb l’escola bressol municipal Cavall Fort.

El fet que els dos centres, que només tenen una línia, perdin oferta permetrà que a mitjà termini hi hagi un nou equipament per a la formació, que probablement s’ubicarà a les instal·lacions de l’escola Font de la Pólvora. Pel director dels serveis territorials d’Educació, Adam Manyé, la doble decisió es pren per “fomentar la cohesió educativa en el sector” i perquè, amb el futur edifici de recursos educatius (o centre de segones oportunitats), poden ajudar a “recosir la ciutat i evitar la segregació”.

Manyé acaba d’aterrar a la direcció dels serveis territorials. La Generalitat fa camí amb l’Ajuntament, que té present l’acord del juliol del 2020 del pacte contra la segregació escolar, aprovat en el ple del Consell Escolar Municipal (CEM). El regidor d’Educació, Àdam Bertran (ERC), va valorar com a “delicada” la situació a Girona Est i va dir que els canvis permetran que “no es tanqui” cap escola ni cap centre al sector.

Bertran va explicar que, des de fa temps, tècnics, regidors de tot el ple i responsables municipals d’Educació i Serveis Socials treballen per redirigir l’oferta al sector. “La decisió podria haver vingut per deixadesa, però l’hem pres amb convenciment”, va assenyalar.

Matriculació i població

Al sector Est hi ha també l’escola concertada Sagrada Família, que ha perdut el concert a P3 aquest curs i que no es veu afectada pels canvis. Els responsables polítics consideren que el nombre de matriculacions i l’evolució demogràfica justifiquen la unificació en un centre d’una sola etapa formativa i la creació del futur edifici per a recursos educatius, en què les parts treballen.

Segons dades municipals, aquest curs hi ha 79 alumnes a l’escola Font de la Pólvora i 74 a la de Vila-roja, quan als dos centres, ara amb nou cursos –tres d’infantil i sis de primària–, n’hi podria haver 225. A P3, hi ha 31 infants inscrits entre els tres centres: dotze a Vila-roja, deu a Sagrada Família i nou a Font de la Pólvora.

En l’acte d’ahir, al vestíbul institucional Narcisa de Caramany de l’edifici del govern a Girona, hi estava convidat l’edil del PSC Joaquim Ruhí, que ha estat vinculat al món educatiu durant quatre dècades, fins que es va jubilar el 2017. Director de l’institut Carles Rahola durant 25 anys, Ruhí explica que “la zona necessitava que s’hi fes una acció, i aquesta és una de les que es podien fer”.

Ruhí va explicar que el seu grup dona suport a l’acció i que caldrà, entre altres coses, fer pedagogia “a les famílies i als mestres” i planificar “amb calma” el futur centre formatiu “d’estudis postobligatoris” al sector, que inclou Mas Ramada, la Creueta i el Grup Sant Daniel.

LA DATA

06.07.20
El Consell
Escolar Municipal de Girona va aprovar el pacte de ciutat per combatre la segregació.

LA XIFRA

12
infants
matriculats a P3 hi ha aquest curs a l’escola de Vila-roja, que en el futur ja no tindrà l’etapa d’infantil.
Amb la complicitat de l’Ajuntament, hem decidit intervenir en el sector Est per preservar l’ecosistema educatiu
[En el futur] Hi haurà un edifici per a recursos educatius per evitar la segregació
Adam Manyé
DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS D’EDUCACIÓ
Hi haurà un treball conjunt en les dues etapes: la de 0-6 i la de 6-12. No es tancarà cap escola ni centre
Àdam Bertran
REGIDOR D’EDUCACIÓ DE GIRONA

Menys del 30% de la població amb estudis secundaris

Un informe encarregat per l’Ajuntament de Girona analitzava, entre altres coses, la formació dels residents de la ciutat d’entre 20 i 45 anys. Segons l’anàlisi feta i recollint dades de 31 unitats territorials del padró d’habitants del 2019, als barris de la Font de la Pólvora i Vila-roja hi havia menys del 30% de veïns amb estudis secundaris. Aquesta situació es vivia també a les Pedreres, amb molt pocs veïns, i a la Creueta.

Si s’agafen com a referència els estudis superiors (universitaris), a Vila-roja i la Font de la Pólvora hi havia menys del 6% de veïns amb formació superior, igual que a les Pedreres, la Creueta i Hortes (un espai entre Domeny Sud i Santa Eugènia, i al límit amb Salt). L’estudi Les zones escolars a Girona: un debat sobre proximitat, capacitat d’elecció de centre educatiu i segregació escolar, va anar a càrrec dels professors de la UdG Salvador Martí, Quim Brugué i Josep Pueyo, que el van presentar el novembre del 2019.

El juliol del 2020, el ple del Consell Escolar Municipal (CEM) ja va aprovar el pacte de ciutat per combatre la segregació escolar. Un dels eixos fa referència a la planificació i la gestió de l’oferta de places escolars, en què s’inscriu l’acord anunciat ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona