Educació

Els sindicats amenacen de no començar el curs

Convocaran cinc dies de vaga al març si el departament no retira l’avançament del calendari escolar

Gonzàlez-Cambray assenyala que està obert al diàleg i els sindicats l’acusen del contrari

El conflicte que el canvi al calendari escolar ha provocat entre el Departament d’Educació i la comunitat educativa va pujar ahir un esglaó més. El tancament de delegats d’Ustec-STEs, la Intersindical, la UGT, CCOO i professors de secundària al Departament d’Educació durant 24 hores es va aixecar ahir al migdia després d’una reunió amb el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray. Era la condició que havien posat per posar fi a la protesta, però la trobada entre sindicats i el conseller no va servir per acostar posicions. Al contrari. A la sortida de la reunió els sindicats van anunciar que convocaran una vaga de cinc dies al mes de març, amb dates encara per decidir, i si aquesta mobilització no serveix perquè el departament retiri l’avançament del calendari, cridaran a no començar el curs escolar el 5 de setembre. El malestar es comença a manifestar als centres educatius. Ahir, l’assemblea de treballadors de la comunitat educativa de Malgrat de Mar va aprofitar l’hora del pati per convocar una protesta “per l’empitjorament dels drets laborals i el model educatiu”. El Marc Unitari de la Comunitat Educativa, que aplega sindicats de docents i d’estudiants, famílies i entitats relacionades amb la pedagogia, va manifestar la “pèrdua de confiança” cap al departament.

Representants dels sindicats es van reunir al matí amb Gonzàlez-Cambray, una trobada que va acabar amb l’allunyament radical de les posicions. L’avançament del calendari escolar sense negociació prèvia ha estat la gota que ha fet vessar el got, segons els sindicats, però aquesta no ha estat l’única qüestió que han posat sobre la taula. “No aixecarem cap dia de vaga si no aconseguim negociar el 6% del PIB en inversions a educació, la reversió de la pèrdua de poder adquisitiu que fa anys que acumulem, la reversió de les retallades, el canvi de currículum, el decret de plantilles, l’estabilització del personal interí i laboral, el calendari i la dimissió del conseller”, va explicar la portaveu d’Ustec-STEs, Iolanda Segura.

Els sindicats denuncien que l’avançament del calendari implica canvis organitzatius impossibles d’assumir amb només dos dies hàbils al setembre. També que coincideix amb l’adaptació al nou currículum i les exigències de noves acreditacions per al professorat, com la digital i el C2 de català. Indigna sobretot la “manca d’actitud dialogant” del conseller, “que ha anunciat una ordre de calendari sense haver passat per la mesa de negociació”, segons Segura.

Gonzàlez-Cambray va defensar, en canvi, que ha mantingut i mantindrà el diàleg amb els sindicats. “Sempre que ens han demanat reunir-nos ho hem fet per parlar del que faci falta”, va assegurar. El conseller va convidar els sindicats a exposar, a través del Consell Escolar de Catalunya –hi compareixerà dilluns a petició pròpia– i d’una mesa sindical la setmana vinent, “totes les propostes que considerin que milloren l’avançament del curs escolar”. Aquesta és una decisió que, va dir, “prenem convençuts perquè va en benefici de les famílies i l’alumnat, sobretot el vulnerable, i que no afecta els drets dels treballadors, que faran les mateixes hores”. Gonzàlez-Cambray va afirmar que els sindicats els han dit que o retirem l’avançament del curs o no volen parlar de res més. Ell va reiterar la voluntat de diàleg i va anunciar que no pensa dimitir.

LES FRASES

Si Cambray continua amb l’actitud prepotent i immobilista, no començarem el curs
Iolanda Segura
Portaveu d’USTEC-STEs
El professorat està esgotat i no ha de perdre més condicions laborals
Lucía Aguilar
Delegada de professors de Secundària (Aspepc)
L’avançament del curs va en benefici de les famílies i l’alumnat i no afecta els drets dels treballadors
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació

Diners per a extraescolars i no pas per a mascaretes

Barcelona

La jornada intensiva que s’aplicarà al setembre per compensar les hores de l’avançament del curs no implicarà que els alumnes hagin de sortir abans de l’escola. Educació invertirà almenys 12 milions d’euros per pagar les activitats que es facin a l’hora compresa entre la fi del menjador i la sortida de l’escola, a dos quarts de cinc en el cas de la pública, perquè el cost no l’hagin d’assumir les famílies.

CCOO lamenta que el departament pugui destinar aquests diners a l’avançament dels curs escolar i no pas a mesures que han demanat insistentment durant la pandèmia, com ara mascaretes FFP2 per als docents, mesuradors de CO2 a les aules, purificadors d’aire i reducció de ràtio. El sindicat ha xifrat algunes de les demandes històriques. Per exemple, en els pressupostos del 2020 la conversió de terços de jornada en mitges jornades hauria costat set milions d’euros i el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció als més grans de 55 anys, deu milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona