Educació

FRANCESC XAVIER VILA

SECRETARI GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA

“El català serà la norma”

“Per primera vegada s’avaluarà els coneixements per escrit i orals en les dues llengües oficials”

“La sentència del Tribunal Superior, feta sobre la base d’una llei antiga, amb la nova decau”

Hi ha qui confon tractament diferencial amb segregació. No és el mateix

La proposició de llei

d’ús i aprenentatge de les

llengües oficials en l’ensenyament no universitari per molt que vagi al Consell de Garanties Estatutàries s’acabarà aprovant perquè s’ajusta a l’Estatut. “El que passa és que trigarà una mica més per aquesta tàctica de filibusterisme que han fet PP, Cs i Vox. Però no té més importància”, diu Francesc Xavier Vila, secretari general de Política Lingüística.

La llei que s’aprovarà protegeix la immersió però ni la CUP ni la Plataforma per la Llengua ho veuen així. La llei que tenim ara sí que la protegeix, és la base del nostre ensenyament.
Corregeixo el que acaba de dir: la immersió és un mètode pedagògic d’ensenyament de llengua i continguts alhora, que serveix per ensenyar a gent que no té la llengua X, en el nostre cas el català, com a llengua pròpia. A bona part de les escoles de Catalunya on els nanos són catalanoparlants no s’hi fa immersió, s’hi fa escola catalana. Ara, en una part important dels centres on l’alumnat no té el català com a primera llengua és on es fan servir tècniques d’immersió.
Aleshores, la immersió no és fer-ho tot en català?
No. La immersió no és fer-ho tot en català. Una cosa és quina és la llengua vehicular i d’aprenentatge, que és el català, i una altra cosa és la immersió, que es fa només quan els alumnes no tenen el català com a primera llengua. Si en un centre educatiu els alumnes són catalanoparlants i se’ls fa classe en català, això no és immersió, això és senzillament que se’ls fa classe en la seva llengua. Qui digui que fer-ho tot en català és immersió, s’equivoca.
El model que tenim ara, doncs?
El nostre model és que el català és la llengua vehicular i que en un percentatge de centres amb alumnes no catalanoparlants s’hi fa immersió.
En la nova llei el català continua sent la llengua vehicular?
Sí, el català continua sent el centre de gravetat, la llengua normal. El català serà la norma.
Per tant, quan algú diu que la nova llei posa fi a la immersió vol dir que no sabia què volia dir immersió?
Això jo no ho dic. Jo dic que hi ha confusió amb el que és la immersió. Tothom està d’acord que no hi ha ensenyament cent per cent en català a Catalunya, oi? En la llei actual no hi és i en la que aprovarem tampoc. El que és important de la nova llei és que els alumnes aconsegueixin dominar les dues llengües oficials. El nostre objectiu no és marcar percentatges; no ens centrem tant en el mètode com en el resultat. Volem que el nostre sistema educatiu, que té el català com la llengua normal de funcionament, en funció de com es vegi que evolucionen els coneixements dels alumnes, si cal s’introdueixin activitats que es facin en castellà, o en altres llengües.
Com es farà?
Els centres tindran uns models que farà Educació, que dirà quines són les possibilitats d’utilitzar llengües diferents si els interessa i quan els convingui per aconseguir els objectius. Per primera vegada s’avaluarà els coneixements per escrit i orals. Ara no es valora el coneixement oral, i això perjudica el català perquè hi ha nanos que potser el saben escriure però no parlar. Tots els docents seran responsables de l’aprenentatge de les dues llengües.
Si cada centre té el seu projecte lingüístic...
Tenim el país que tenim, i avui la majoria de gent a Catalunya està d’acord que els alumnes tinguin el màxim nivell de català i de castellà. Sí que hi ha gent que voldria que el català desaparegués, però són una minoria. I els projectes lingüístics es faran sobre la base de la llei i els haurà de validar Educació. Hem de confiar en els centres educatius i en els docents. A mi m’agrada recordar que el Departament d’Educació ha tingut una política poc contundent pel que fa al control de les llengües i una gran majoria dels centres educatius continuen funcionant en català.
Hi ha qui diu que la nova llei pot crear segregació.
Aquí hi ha un cert equívoc perquè hi ha qui confon tractament diferencial amb segregació. No és el mateix.
Perquè amb la nova llei es podrà evitar la sentència del TSJC del 25% de castellà?
El TSJC treballa en funció de les lleis que hi ha vigents. La seva sentència l’ha fet en funció d’un marc legal, el que ha existit fins ara, en què Catalunya no tenia regulat l’ús del castellà. Fins ara com que no l’esmentàvem no el teníem regulat, i això ens ho recorda la sentència. Diu: com que vosaltres no el reguleu, el regulem nosaltres.
Aleshores és culpa nostra?
Sí. Amb la llei antiga vam fer veure que si nosaltres no ho esmentàvem no existia, i al final ha passat que el TSJC ho ha acabat regulant ell, amb un sistema de percentatges amb els quals mai hem estat d’acord. Però el cas és que si ara amb la nova llei regulem l’ús del castellà, el tribunal que ha fet una sentència basant-se en la nostra llei antiga que no el regulava, la sentència decau.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Fins a set denúncies d’agressions sexuals ja té l’instructor de l’Esportiu Claret de Barcelona

BARCELONA
regne unit

Enric d’Anglaterra acusa la premsa sensacionalista d’”incitar a l’odi i a l’assetjament” contra ell

barcelona

S’adjudica per 1 milió d’euros les obres de les depuradores de Riudaura i Oix

Riudaura / montagut i oix

Les indemnitzacions per l’efecte de la sequera al cereal de secà superen els 40 milions d’euros

barcelona

La UGT denuncia una agressió múltiple a funcionaris a la presó de Ponent

LLEIDA

Queda lliure amb mesures cautelars l’acusat d’agressió sexual durant la celebració de la Champions femenina

BARCELONA
el temps
servei meteorològic de catalunya

Ruixats més tímids

barcelona
societat

La desena edició de Figueres es MOU porta una vintena d’activitats

figueres

La segregació escolar es redueix substancialment a Barcelona, segons un estudi

barcelona