Educació

El TSJC porta al Constitucional el decret i la llei del català

Considera que la nova normativa infringeix diversos articles de la Carta Magna

Defensa que les dues normatives introdueixen un model que “trenca” la paritat de les dues llengües oficials

El decret llei sobre els projectes lingüístics als centres educatius a Catalunya i la llei sobre el català a l’escola infringeixen diversos articles de la Constitució, segons defensa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TJSC va anunciar ahir que portava davant del Tribunal Constitucional (TC) els dos documents. La sala, entre d’altres, defensa que les dues normatives introdueixen un model que “trenca” la paritat de les llengües oficials, que xoca amb la interpretació que el mateix TC va fer sobre la llengua en la sentència de l’Estatut i que s’afecten drets fonamentals.

Davant la nova normativa –aprovada al Parlament a principis de juny pels grups d’ERC, Junts, el PSC i els comuns–, el TSJC ja va declarar que era impossible fer complir la sentència del 2020, però plantejava la possibilitat de presentar la qüestió d’inconstitucionalitat. La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat s’han mostrat favorables a presentar l’escrit al TC. La Generalitat, per la seva banda, també s’hi ha mostrat favorable per defensar la constitucionalitat dels textos legals davant del mateix TC. Finalment, l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) creu que no cal plantejar cap qüestió al TC i demana al TSJC que obligui a complir la sentència, i l’associació Hablamos Español veu bé presentar la qüestió al TC però vol saber primer si ja ho ha fet el govern espanyol.

En la seva interlocutòria, la sala contenciosa del TSJC retreu a la Generalitat que hagi “utilitzat de manera abusiva la institució de la legislació d’urgència”, fent un ús “arbitrari” d’aquesta, en usar de forma “irregular” el decret llei amb la “voluntat manifesta d’apartar-se del compliment” de la sentència del 25%. També afirma la seva “inequívoca” voluntat de “bloquejar” l’aplicació de la sentència i, amb això, “la garantia de l’ús docent del castellà en termes constitucionalment acceptables”.

LA DATA

08.06.22
És el dia
que el Parlament va aprovar la llei d’usos de les llengües oficials en l’ensenyament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona