Educació

Sindicats i Educació, sense acord per calendaritzar la reversió de retallades

USTEC reitera que la ràtio d’alumnes per docent del sistema públic és insuficient

El departament lamenta que s'ha rebujat la seva proposta d'"acostament" perquè no pot incorporar totes les demandes l'any vinent

La reunió de la mesa sectorial entre els sindicats i el Departament d’Educació ha acabat cap a les dues del migdia sense acord. La trobada estava fixada en el marc de les negociacions sobre els punts que els van portar a les vagues del curs passat i que a dia d’avui encara no s’han concretat. Segons la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, el departament no accepta ara com ara concretar ja per al curs vinent alguna de les mesures que reclamen els sindicats. D’altra banda, Segura ha afirmat que la xifra avançada per Educació a l’ACN sobre la ràtio d’alumnes per docent del sistema públic -que baixarà de 10 amb l’entrada dels 3.566 professionals al gener- és una dada “falsejada”. En aquest sentit, ha al·legat que això no es tradueix en abaixar la ràtio per aula i ha defensat que calen més docents.

Segons Segura, la voluntat del departament és “inexistent” i es continuen mantenint en la postura “de no situar res” en els pròxims comptes. Per això ha criticat que mesures com el retorn de l’horari d’abans de les retallades o la reducció de ràtio es presentin com a noves, recordant que es tracta de temes englobats “dins dels pressupostos actuals, i no pas dels futurs que s’estan negociant”. Per això, els sindicats han insistit que si es vol “augmentar el pressupost i caminar cap al 6% “no té sentit mantenir-se en una postura “immobilista”. “No hem pactat ni signat res. Hi haurà una altra mesa el 14 de desembre, i ens haurem de mobilitzar per fer mes pressió”, ha reblat la portaveu d’USTEC.

Entre les mesures que consideren indispensables per arribar a un acord hi ha la de tornar als sis anys el primer sexenni; un pacte d’estabilitat per aquelles persones que estan en abús de temporalitat; l’equiparació salarial del personal tècnic de la FP a la secundària o la reducció de les dues hores lectives al professorat major de 55 anys. “Tenim molts altres temes, i no pensem cedir de cap manera perquè considerem que el departament no té voluntat de revertir aquestes retallades que portem arrossegant durant tants anys”, ha afegit Segura.

D’altra banda, ha afirmat que, en paral·lel, els sindicats s’estan reunint amb tots els grups polítics “perquè donin suport” a les seves demandes. En aquest sentit, Segura ha assenyalat que sempre que hi ha una negociació de pressupostos acaben fent el mateix. “Tenim el suport de la majoria, no entenem per què Educació no pot situar aquestes coses. Totes no les aconseguirem, però almenys un parell hi haurien de ser, aquesta és la pressió que hem de fer a tots els nivells”, ha dit.

Pel que fa a la xifra sobre la ràtio d’alumnes per docent del sistema públic, Segura sosté que es tracta d’una dada “falsejada i populista”. “Si volen calcular la ràtio real, que ho divideixin pel nombre de grups que hi ha als centres, no pel nombre total de professorat; hi ha grups FP amb més de 35 alumnes per aula i grups de batxillerat amb més de 40”, ha alertat. “Anem coixos de personal i amb una ràtio molt elevada a la majoria dels centres educatius, aquesta és la dada real”, ha conclòs.

Per part del Departament d’Educació, la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha considerat que s’ha fet un avançament important per la seva part, amb una “proposta d’acostament” que ha estat rebutjada pels sindicats. Collell ha concretat que s’ha posat sobre la taula la possibilitat de retornar als sis anys el primer sexenni de cara al 2024 – rebaixant en un any la proposta inicial – juntament amb la reducció de les dues hores lectives al professorat major de 55 anys, que es faria el mateix any. A tot plegat, s’hi sumaria l’equiparació salarial del personal tècnic de la FP a la secundària, que ja es podria contemplar amb vista al 2023. “Ens semblava un bona manera per formalitzar un acord, però la seva demanda és que totes les propostes s’apliquin l’any que ve”, ha detallat. Un fet que, ha apuntat, no poden acceptar perquè el pressupost del proper any “no només ha de contemplar els temes estrictament laborals”. Collell ha insistit que ja s’han fet passos “molt importants” per revertir les retallades, recordant que continuaran negociant fins que arribin a un acord. Tot i això, ha afegit que la ciutadania “no entendria que només es dediquessin a revertir això”, com tampoc entendria que es tornés a “una situació de conflicte”. “Hi ha voluntat i esperem un retorn, si només fem passos nosaltres, trigarem a trobar-los”, ha lamentat.

A la mesa hi han assistit representants de tots els sindicats educatius, és a dir, USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària (aspepc·sps), UGT, CGT i USOC. En paral·lel, a les portes del departament s’hi han concentrat diversos delegats sindicals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona