Demanen suport al Pont Major per la pèrdua de l’ESO al Xifra
Per l’associació de veïns, la proximitat amb el nou institut desapareix i el canvi obligarà l’alumnat a estar més hores fora de casa
Al Carme Auguet reclamen un acompanyament sostingut
El barri del Pont Major de Girona perdrà un institut d’educació secundària obligatòria (ESO) al seu barri a partir del setembre. Educació potenciarà els cicles de formació professional (FP) al Narcís Xifra i Masmitjà, i hi tancarà el cicle d’ESO per a l’alumnat de 12 a 16 anys. Tant l’associació de veïns com la directora del col·legi d’infantil i primària Carme Auguet demanen suport en la nova etapa, a partir del curs que ve. “Potser a la llarga s’hi farà una FP de gran nivell, però tancar l’ESO és una patacada”, afirma el president de l’entitat veïnal, Josep Maria Castanyer.
El mateix Castanyer recorda com el barri –uns 2.600 habitants– ja havia perdut l’institut Carles Rahola, que té edifici propi al barri de Taialà des del 2006. El representant veïnal dona suport a les crítiques de l’AMPA del centre, que ahir afirmava que el departament i l’Ajuntament havien planificat malament i no havien atès de manera convenient el Narcís Xifra.
Deixar sense primer d’ESO el Xifra al setembre té efectes a curt termini. Per Castanyer, “les famílies tindran l’institut més lluny [físicament] i això allunya el contacte amb el centre. A més, els infants estaran més hores fora de casa pel desplaçament”. Caldrà veure com es defineix el desplaçament dels estudiants de primer a un altre barri de la ciutat.
L’escola Carme Auguet té una línia i uns 115 alumnes aquest curs. La directora, Laura Serrats, explica que la decisió l’ha pres el departament i que l’equip directiu ha de vetllar per donar suport a les famílies. La docent, que va conèixer la decisió de suprimir l’ESO del Xifra dimecres passat, explica que mares i pares estan preocupats pel trasbals del canvi de barri.
Serrats troba imprescindible que l’Ajuntament i la Generalitat facin un acompanyament a les famílies i als adolescents. Fa referència fins i tot a un servei de monitoratge complementari. Han de ser –diu– mesures sostingudes en el temps i vol creure que contribuiran a un sentiment de més pertinença a la ciutat, que serà “una decisió integradora”. La docent és directora des de fa set anys i membre de l’equip directiu des d’en fa quinze.
Al Narcís Xifra hi van escolars d’ESO del Pont Major i de Montjuïc. La directora de l’escola Montjuïc, Imma Cortada, reconeix que “sap greu” que el Xifra perdi l’etapa de 12 a 16 anys, però admet que al seu barri és un problema “menys gros”. A Montjuïc els escolars podien anar aquest curs al Narcís Xifra o bé a l’Ermessenda com a centres adscrits, però n’hi havia que triaven el Vicens Vives. “Entenem que el departament vulgui fer una FP potent al Xifra. A Girona li convé, però la forma com s’ha planificat no ens agrada”, exposen fonts de l’AMPA del Montjuïc.
A les 15 h i a les 17 h
Avui el centre cívic del Pont Major serà l’escenari de dues reunions. Responsables de la Generalitat i el regidor d’Educació, Àdam Bertran (ERC), exposaran la planificació de futur a l’institut. A les 15 h, estan convocades les famílies del Carme Auguet i del Fedac Pont Major –un centre concertat– i a les 17 h, les del Narcís Xifra i les de Montjuïc.
La preinscripció a secundària començarà el 8 o el 9 de març, segons fonts municipals. En principi, l’alumnat del Pont Major podria anar al Vicens Vives, a les Pedreres.