Educació

la crònica

Castell-Platja d'Aro

El francès que ajuda a fer caure fronteres

Ja fa més de dues dècades que l’institut Ridaura de Castell i Platja d’Aro va apostar per la llengua francesa com a matèria optativa obligatòria en l’ensenyament secundari i una que van començar a impartir la fórmula de batxillerat / baccalauréat (Batxibac). Va ser una iniciativa de l’aleshores director del centre, Lluís Viñas, per mirar de donar resposta a la demanda local de mà d’obra amb coneixement de l’idioma que parlen bona part dels segons residents i del turisme de l’estat veí o Bèlgica, que havia anat perdent terreny davant l’anglès. Però s’ha consolidat tant que avui el centre educatiu és el centre on s’examinen més estudiants del DELF –el certificat oficial de domini de l’idioma francès–, fet que els ha permès d’obtenir el segell Label France Éducation, que atorga la República Francesa a centres educatius d’arreu del món que sobresurten especialment per oferir un ensenyament bilingüe de la llengua i la cultura franceses.

El cònsol francès a Catalunya, Olivier Ramadou, va reconèixer la tasca de l’institut, primer centre gironí a rebre la distinció i quart a tot Catalunya. A l’Estat espanyol ja han lliurat 119 dels 651 segells repartits entre 63 països de tot el món, però ho va argumentar perquè a Catalunya s’ha apostat per la fórmula del Batxibac –en què a més d’una càrrega lectiva forta de francès–, que concentren dos terços del conjunt estatal i que obre portes per prosseguir estudis universitaris a l’estat veí. És la solució que també han adoptat dos dels estudiants del centre, que parteixen amb avantatge pel fet de ser descendents de progenitors francesos residents a la zona, un altre valor afegit per sentir-se una mica més a casa, i amb el retorn comunitari que, amb la lliure circulació dins de la UE, les matrícules universitàries a Tolosa, a Montpeller o en qualsevol altre centre d’estudis superiors públic són molt més econòmiques que no pas a Catalunya: 180 euros anuals.

Però més enllà d’això, el domini del francès es confirma que obre portes. L’aposta del centre té el suport dels dos municipis, que ja han començat a subvencionar en els darrers anys l’ensenyament introductori del francès com a extraescolar gratuïta en el cicle superior de primària, i que té ple suport de l’Aliança Francesa de Girona, pel suport a la difusió de la llengua i la cultura francòfona que, pel cònsol, consolida relacions en la interregió entre Catalunya i el Llenguadoc-Rosselló, però molt més lluny. La directora de l’institut Ridaura, Núria Albertí, va agrair el suport rebut de totes les instàncies de la comunitat educativa i la coordinació amb els quatre centres de primària que nodreixen el centre en la transició cap a la secundària, a més dels consistoris i del Departament, dins de la zona d’excel·lència educativa, i va tirar de referents francòfons, amb la cita de l’escriptor Victor Hugo i la reivindicació educativa que “obrir una escola és tancar una presó”, metàfora per a la superació de barreres que garanteixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona
salut

Detecten un centenar de càncers de còlon i recte en deu anys

palamós