Educació

Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre

La fusió d'escoles no agrada a tothom

A Tarragona, l'Olga Xirinacs alerta que té un projecte propi i que lluitarà per mantenir-lo

Ensenyament al·lega que la població infantil està disminuint i les previsions anteriors ja no es poden dur a terme

El Parlament va aprovar una resolució a l'octubre que dóna la raó als pares de l'escola Olga Xirinacs

La moda de les fusions no només és exclusiu del món empresarial perquè en els darrers mesos també s'està aplicant al de l'ensenyament del Camp de Tarragona. A la capital, a Tarragona, l'escola Olga Xirinacs i l'escola Tarragona passaran a ser-ne només una a partir del proper curs; just com els centres Els Còdols i l'escola Marta Mata, al Vendrell. En els dos casos, les raons que han impulsat el Departament d'Ensenyament a adoptar aquesta decisió són fruit de la disminució de la població infantil. En el cas del trasllat de l'Olga Xirinacs, la notícia ha causat malestar entre els pares dels 110 alumnes, que temen que la marxa al nou centre desvirtuï el projecte iniciat ara fa quatre anys. A més, segons va recordar ICV, hi ha una resolució aprovada pel Parlament el 27 d'octubre que comprometia l'executiu català a traslladar l'Olga Xirinacs a un nou centre, mantenint-ne el nom. La directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament del Camp de Tarragona, Àngels González, va deixar clar que les necessitats de trasllat només s'emmarcaven en un context de creixement demogràfic infantil i ara està estancat. “Estem refent una planificació desaforada”, va afegir la representant del govern, que va recordar que “la marca del centre no té per què desaparèixer”, i va instar les dues direccions, les AMPA i els consells escolars a treballar plegats per tal d'arribar a un consens. En aquest sentit, va afirmar que “els projectes educatius s'han de poder sumar”, en referència al caràcter privat i exclusiu que defensen els pares i mares de l'escola Olga
Xirinacs.

L'AMPA del Xirinacs no ho veu així i en la reunió mantinguda ahir va acordar lluitar fins al darrer moment perquè la fusió no es produeixi. “L'any passat ens van proposar que les dues escoles compartiríem centre però que mantindríem les nostres particularitats i ara no”, va lamentar la representant dels pares d'alumnes de l'Olga Xirinacs, Anabel González. Per això, en els propers dies demanaran reunir-se tant amb Ensenyament com amb l'Ajuntament de Tarragona, per mirar d'arribar a una solució. Tot i que des d'Ensenyament s'aposta per fusionar els dos models d'educació, l'AMPA del Xirinacs ho veu impossible: “És com voler que els jugadors del Barça i del Madrid juguin en un sol equip, i no pot ser perquè cadascun ve de filosofies diferents.”

Menys tensió

Al Vendrell, l'anunci de la fusió de les dues escoles s'ha fet al mateix temps que es comunicava la construcció per al proper curs escolar de l'edifici definitiu de l'escola Marta Mata, celebrat pels pares perquè els dos centres funcionen –Els Còdols des de l'any passat– amb mòduls prefabricats. La fusió no ha generat massa rebuig, apunten fonts municipals, perquè en el període de preinscripció els pares ja van escollir majoritàriament el Marta Mata per portar-hi els seus fills. A Els Còdols actualment hi ha 80 escolars de P3 i P4, i a P3 només hi ha divuit alumnes, set menys de la ràtio prevista. Per si de cas, el dia de fer-ho públic, l'alcalde, Benet Jané (CiU), va posar èmfasi en la construcció del nou edifici, que s'aixecarà en només sis mesos i tindrà tres línies. El nou centre educatiu vendrellenc, però, no serà el que inicialment es va preveure en el cas d'Els Còdols perquè el govern català no aposta pel model d'escola i institut proposat pel tripartit. Es preveu que el mes que ve es faci la presentació del nou edifici. També hi ha previstes fusions de centres a Reus i a la Canonja. A la capital de l'Alt Camp, l'operació afecta les escoles Reus 21 i Isabel Besora i consistiria en el trasllat del segon centre a l'edifici definitiu del primer. Com a Tarragona, la notícia ha aixecat polseguera perquè l'AMPA del Reus 21 ha demanat la dimissió de la regidora d'Ensenyament, Dolors Sardà. Segons va informar Reus Digital.cat, els pares de l'AMPA del Reus 21 consideren que les opinions expressades per Sardà en el darrer consell escolar no es corresponen amb el seu vot favorable a la moció aprovada al darrer ple per tots els grups i que garanteix la continuïtat de l'escola. Pel que fa a la Canonja, l'escola Abril es fusionarà amb l'escola La Canonja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.