Educació

Ensenyament

Un model diferent

Quatre idiomes a l'escola

L'escola transfronterera i multilingüe del Pertús acull alumnes de cada banda de la frontera

El projecte va ser seleccionat per unes jornades de la Unesco a París

Helena, mare dos fills que s'eduquen a l'escola del Pertús, afirma que “el bilingüisme condueix al plurilingüisme, un avantatge preciós dins la societat actual”. L'escola transfronterera del Pertús és una escola especial que aposta per la formació multilingüe –català, castellà, francès i anglès – dels seus alumnes, que provenen de tots dos costats de la frontera.

El projecte innovador que representa aquesta escola pública s'ha mantingut viu des del 2008 gràcies a la convicció, la implicació i la determinació d'un equip sòlid de mestres, amb el suport dels pares d'alumnes i de l'alcalde del Pertús, Claude Picas.

L'escola inclou cap a 80 alumnes en total; són alumnes des dels tres fins als onze anys que, des de l'inici, aprenen francès i català amb la incorporació posterior del castellà, a primer de primària. Un trenta per cent d'aquests alumnes vénen de municipis de l'Empordà com la Jonquera, Figueres, Capmany, Peralada, Siurana, Castelló d'Empúries i Llançà. Són nens de nacionalitat espanyola i francesa que viuen a l'Empordà. La restat de l'alumnat ve de la Catalunya del Nord. “Aprendre una llengua estrangera d'una manera tan natural a l'escola, quotidianament amb els amics, és molt pràctic pel futur professional dels alumnes, i la millor manera d'assimilar una llengua”, explica la Miriam, mare de dos alumnes procedents de la Jonquera. Les classes segueixen el programa de l'Éducation Nationale Française, amb la possibilitat de seguir la meitat de les matèries en català. A més, els alumnes que no són francòfons tenen l'opció de cursar hores de reforç en francès. Des de tercer, els alumnes poden escollir entre la modalitat “dues llengües”, que inclou el castellà i l'anglès i la “bilingüe”, en català i francès.

Reconeixement de la Unesco

Preseleccionat entre gairebé tres mil propostes, els dies 28 i 29 de març, el projecte de l'escola del Pertús es va presentar a les jornades d'innovació a la seu de la Unesco, a París, amb 20 projectes més, en el marc d'unes diades d'experimentació i intercanvis pedagògics. Va ser una selecció que l'equip pedagògic de l'escola del Pertús interpreta com un reconeixement important per la seva tasca i que també asseguren que els permetrà fer evolucionar encara més el seu projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera