Educació

Educació

Com un germà gran

L'institut de Tona és el primer i únic d'Osona que aplica el projecte Tutoria entre iguals (TEI)

Els alumnes de 3r d'ESO fan de tutors dels de 1r amb l'objectiu d'ajudar-los a integrar-se al centre i gestionar qualsevol conflicte

L'arribada a l'institut, amb 12 anys acabats de fer o encara per complir, pot ser un tràngol, sobretot per als joves que provenen d'escoles i poblacions petites. L'Olga Camps aquest curs ha començat 1r d'ESO a l'institut de Tona –amb gairebé 400 alumnes– i reconeix que al principi li va costar una mica adaptar-se. “Venia de l'escola Les Beceroles, de Sant Miquel de Balenyà, i això em va semblar molt gran...”, comenta ara amb un somriure. Per ajudar a fer l'acolliment als alumnes nouvinguts, aquest centre de secundària i batxillerat osonenc aquest curs ha posat en marxa, de manera pionera a la comarca, el projecte Tutoria entre iguals (TEI), en què un alumne de 3r d'ESO fa de tutor emocional d'un altre de 1r.

“Ens interessava que quan els alumnes arribessin aquí no se sentissin tan sols, perquè passen a un centre més gran i de tenir un tutor fix que està tot el dia per ells a tenir-ne un que no veuen amb tanta freqüència”, comenta Carles Anguera, tutor de 3r d'ESO. El projecte, doncs, té una doble vessant. D'una banda, facilitar l'acolliment. “Saben que sempre tenen una persona que els ajudarà o donarà suport si ho necessiten”, diu l'Ibai Rodil, que està cursant 3r d'ESO. De l'altra, prevenir problemes, ja que els alumnes de 3r es converteixen en un referent per als més petits, al qual poden recórrer en cas que es produeixi qualsevol conflicte, especialment de violència o assetjament escolar. “Som conscients que potser un 80% o més dels conflictes que passen entre els joves no ens arriben ni els coneixem”, explica Noe Pla, coordinadora pedagògica de l'Institut de Tona. “Per molt propers que puguem arribar a ser els tutors o els professors, hi haurà coses que mai ens les explicaran, però a un company més gran, potser sí”, afegeix. “La idea és posar un referent dins del grup d'iguals.” Com tenir un germà més gran a l'institut.

Incentivar la denúncia de certes conductes, especialment les violentes (verbals o físiques), entre l'alumnat és un dels propòsits finals d'aquest projecte. “Una de les coses que es treballa molt és trencar la llei del silenci, la por a denunciar situacions, i coresponsabilitzar tota la classe d'allò que passa al pati o a la classe”, comenta la coordinadora pedagògica, convençuda que realment es percep un canvi d'actitud: “L'alumne ja no és impassible, un testimoni silenciós, sinó que actua”. Si hi ha un conflicte entre alumnes, es mira de solucionar entre els respectius tutors i, si no, el problema es deriva al professorat.

Voluntari i espontani

Ser tutor emocional és voluntari i les parelles s'escullen a l'atzar. A l'institut de Tona, de la cinquantena d'alumnes de 3r d'ESO, només n'hi ha quatre que no han volgut ser tutors (tot i que col·laboren al projecte d'altres maneres) d'algun dels 62 alumnes de 1r. Aquesta diferència fa que hi hagi tutors que tinguin al seu càrrec dos alumnes. Tot i que s'intenta que la relació entre l'alumne tutor i el tutoritzat sigui “com menys estructurada millor” i l'ideal seria que es mantingués de forma espontània en els següents cursos, es fan unes trobades trimestrals i diverses activitats per reforçar el contacte. El fet d'escollir els alumnes de 3r d'ESO no és casual: “Amb els de 1r hi ha prou distància però no massa, i el curs següent aquests encara mantenen el seu referent a l'ESO”, diu Pla.

Formació
El projecte TEI compta amb un programa estàndard de formació tant per al professorat del centre que el vol aplicar com per als alum-nes de 3r d'ESO, als quals, “com a element de motivació”, se'ls dóna un títol per agrair-los la seva tasca. “És una manera de dir-los que estan fent una molt bona feina”, diu Pla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona