Societat

Emprenedores tecnològiques

Mascotes controlades

La ‘start-up’ Dinbeat ha desenvolupat un arnès que controla la temperatura, la freqüència cardíaca i les respiracions per minut de gossos hospitalitzats

Fins ara no existia cap dispositiu d’aquesta mena i no es podia fer un bon seguiment dels animals malalts

S’estan venent a diversos centres veterinaris les primeres cent unitats del ‘wearable’

La firma està dissenyant un certificat per donar visibilitat als veterinaris que fan servir la seva tecnologia

Un arnès que controla la salut del gos que el porta –en mesura la temperatura, la freqüència cardíaca i les respiracions per minut– és el producte que acaba de llançar al mercat la start-up tecnològica barcelonina Dinbeat. Talía Bonmatí, cofundadora de l’empresa, és una “autodidacta” que als 14 anys ja programava i, després d’estudiar periodisme i treballar en empreses del sector discogràfic, va descobrir el món de l’emprenedoria i va decidir decantar-se per aquest camí. “Vaig estar en un parell de start-ups, una sobre comunicació online i una altra que impulsava un directori digital de músics, i quan vaig voler impulsar el meu projecte vaig decidir unir les meves dues grans passions, els animals i la tecnologia”, relata. Va crear Dindog.com, un directori que posava en contacte veterinaris i propietaris de mascotes, però no va acabar d’arrencar, perquè “per monetitzar el projecte calia fer una inversió molt gran”. De tota manera, l’experiència d’haver anat a tantes fires d’animals li va proporcionar una segona idea de negoci, la que ha aconseguit tirar endavant. Va detectar que els veterinaris necessitaven un dispositiu per controlar la salut dels gossos hospitalitzats o que es recuperaven a casa seva, i va decidir fabricar-lo.

El projecte va prendre forma després que un excompany de feina, David Arranz, la posés en contacte amb el consultor d’empreses Francisco Gil. Els tres socis es van proposar reorientar el negoci del directori i van fer un estudi amb més de 800 veterinaris. Tots els professionals repetien el mateix: el monitor que fan servir per saber com evolucionen les mascotes operades o malaltes té cables i és per a humans, de manera que només es pot utilitzar quan la mascota està sedada. Com reflexiona Bonmatí, de 36 anys i nascuda a Elx, Alacant, “resulta que deixes la teva mascota ingressada pensant que estarà tota l’estona controlada, i en el millor dels casos està a la gàbia i el veterinari va passant cada hora per mirar-li la temperatura, la freqüència cardíaca i, a ull, les respiracions”. Això provoca –continua– que l’animal s’estressi quan li fan aquestes proves i, el pitjor, que entre control i control el veterinari no tingui cap tipus d’informació sobre l’evolució del pacient. Com a amant dels animals i com a emprenedora que buscava una bona idea de negoci, hi va veure “un filó”.

Els cavalls, els propers clients

Els emprenedors van parlar llavors amb un equip d’enginyers per saber si el producte era viable i, després de confirmar-ho, han estat tres anys desenvolupant el wearable. “Ha estat molta feina, perquè l’hem hagut de fer des de zero, dissenyant el software, els algoritmes...”, relata Bonmatí, que deixa clar que comencen a oferir un arnès per a gossos, però que ara que ja tenen la tecnologia desenvolupada, serà fàcil fabricar-lo per a altres mascotes com ara els cavalls. S’ha fabricat una presèrie de cent unitats, i diversos hospitals veterinaris de referència ja n’han reservat.

Si tot va bé, Dinbeat hauria de començar a donar beneficis a finals d’aquest any o començaments del que ve. La firma, que està a la incubadora de Barcelona Activa de Glòries, ara està dissenyant uns certificats de confiança perquè els centres que disposin d’aquesta tecnologia ho anunciïn i puguin assegurar que la salut de la seva mascota estarà tota l’estona controlada.

Dinbeat té actualment dotze treballadors. El desembre de l’any passat, va fer un pas de gegant en obtenir 400.000 euros de finançament del grup nord-americà Animal Biosciences, amb seu a Boston. També han aconseguit 250.000 euros gràcies a una subvenció del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i l’any que ve volen fer una nova ronda de finançament per impulsar el pla de creixement i internacionalització. Pretenen captar entre un milió i un milió i mig d’euros. Bonmatí creu que “depèn del projecte, però, en general, hi ha poques ajudes, sobretot si parlem dels temes d’innovació”. Com recorda, “hi ha negocis en què el time to market és menor, però si vols fer alguna cosa amb R+D, necessites moltíssima inversió”.

800
veterinaris
van participar en l’enquesta feta pels emprenedors de Dinbeat per detectar la veta de mercat.
3
anys
ha estat l’equip de la companyia desenvolupant un dispositiu per controlar la salut de les mascotes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia