Societat

El temporal deixa més de 100 l/m2 a Mallorca i afecta el trànsit aèri

El poble de Santanyí ha estat el més afectat per les pluges

Es desvien cinc vols de l’aeroport d’Eivissa i tres de Palma

El pas d’una depressió aïllada en nivells alts (DANA) per les Illes Balears ha deixat aquest dimarts precipitacions de 101 litres per metre quadrat a la localitat mallorquina de S’Alqueria Blanca, al municipi de Santanyí, i ha obligat a desviar de 8 vols dels aeroports de Palma i Eivissa.

A Formentera han caigut 86,5 litres per metre quadrat; 58,8 l/m2 a l’aeroport d’Eivissa; 56 l/m2 a Campos; 54,6 l/m2 a Banyalbufar i 32,8 l/m2 a Portocolom, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) de les sis de la tarda.

Les fortes precipitacions han afectat el trànsit aeri i s’ha hagut de desviar vuit volts que tenien com a destinació les Illes Balears. En concret, fins a dos quarts de set s’han desviats 5 vols d’Eivissa i 3 de Palma.

El temporal ha arribat a les illes des del sud-oest, de manera que les pluges han afectat Eivissa i Formentera a primera hora.

Com a principals conseqüències, el nou edifici dels jutjats d’Eivissa s’ha inundat sense haver-se encara estrenat. L’Autoritat Portuària de Balears ha activat el Pla Interior Marítim (PIM) per intentar contenir els abocaments de pluvials al port d’Eivissa. A més, hi ha hagut talls de diversos túnels i passos subterranis de carreteres de la illa.

Les pluges han arribat a Mallorca per ponent cap al migdia i la Aemet ha arribat a activar l’alerta vermella, per risc extrem, entre les dues i les quatre de la tarda en tot l’est de Mallorca, per pluges de més de 90 litres per metre quadrat en un hora, amb una probabilitat del 70 %, en una zona que ja va patir greus inundacions el 9 d’octubre de l’any passat, en les quals van morir 13 persones.

Fins a les tres de la tarda el Servei d’Emergències 112 ha registrat 88 incidents a causa del temporal a totes les Illes Balears: 56 a Mallorca, 29 a Eivissa i 3 a Formentera, la majoria d’ells (36 casos) per inundacions en habitatges i en trams de la via pública, i per despreniments d’elements urbans (13).

Ses Salines i Santanyí han estat els municipis mallorquins més afectats per l’episodi.

A Palma, l’Ajuntament ha tancat al bany les 7 platges pel mal temps, i tres d’elles (Can Pere Antoni, Ciutat Jardí i Sant Agustí) per abocaments d’aigües mixtes –pluvials i residuals– procedents d’estacions depuradores i emissaris.

El departament de Carreteres del Consell de Mallorca ha tallat temporalment al tràfic alguns trams de carreteres inundats, però a les quatre de la tarda estaven tots buidats. Els autobusos interurbans TIB han inhabilitat temporalment fins a quatre parades de la línia L502 en la Colònia de Sant Jordi.

Efectius de cinc parcs dels Bombers de Mallorca, amb 11 vehicles i 24 bombers, han treballat en diferents punts de l’illa en buidats i retirada d’arbres de les vies, en una tasca en la qual també han participat 2 vehicles autobomba, 10 brigadistes i 2 tècnics de l’Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia