El Mercat del Lleó fa 75 anys
L’equipament municipal s’ha modernitzat, però manté l’essència sent referència del producte de proximitat
Els paradistes van celebrar ahir l’aniversari amb una festa
Va ser un 3 de novembre del 1944 quan es va inaugurar oficialment el nou edifici del mercat municipal d’abastaments a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba, popularment coneguda com la plaça del Lleó. Els llocs de venda van ser adjudicats sota concessió municipal a comerciants de diferents especialitats de producte fresc. Tot plegat, però, es remunta a molt abans, ja que a l’edat mitjana ja se celebrava a Girona un mercat setmanal, en què s’oferien productes del camp i s’intercanviaven mercaderies. La seva localització va donar origen al raval, espai fora muralla que més tard es va integrar a la ciutat i va crear el barri del Mercadal. Des del segle XVIII, a la plaça de les Cols, avui rambla de la Llibertat, se celebrava diàriament el mercat de queviures, en què carnissers, peixaters i pagesos col·locaven les parades sota la vigilància i control del mostassà. Amb el creixement de la ciutat, la plaça de les Cols va començar a fer-se petita. És per això que, l’any 1982, es van remodelar la totalitat de parades interiors. El 1993, es van canviar la coberta, les cambres frigorífiques, les portes automàtiques, la pintura, els finestrals i el conjunt de serveis i subministres. El 1997, es va substituir la pavimentació interna. El 2002, es va climatitzar i el 2008, es van iniciar les obres de millora del moll de càrrega i entorn. Un any més tard, el 2009, el cuiner Joan Roca va inaugurar l’Aula Gastronòmica.
A banda de les obres, també s’hi han fet iniciatives socials. L’any 2015 l’Ajuntament de Girona, amb la col·laboració dels comerciants i altres entitats, va iniciar un projecte per aprofitar el menjar sobrant i destinar-lo a finalitats socials. El 2016, amb l’objectiu de promocionar i dinamitzar l’espai, el consistori de la ciutat va iniciar un pla de millora del mercat del Lleó que incloïa canviar el paviment, el que es va fer el 2017, i instal·lar els primers rètols amb les lletres Mercat del Lleó a l’exterior de l’edifici.
Punt de trobada
Actualment, el mercat municipal d’abastaments és el centre de distribució de producte fresc de la ciutat: carn, peix, fruites i verdures, queviures, etc. El seu horari és de dilluns a divendres de 7 a 15 h, divendres a la tarda de 17 a 20.30 h i dissabtes i vigílies de festius de 7 a 15 h. El popularment anomenat mercat del Lleó té una superfície de planta de 1.712 m² distribuïts, quasi a parts iguals, entre parades i passadissos i amb un lineal de venda de gairebé mig quilòmetre. Hi ha 60 punts de venda: 11 carnisseries, cansaladeries i xarcuteries, 10 de fruites i verdures, 9 de peix i marisc, 7 d’aviram i caça, 5 de plats cuinats, 3 de pesca salada i 15 d’altres activitats. A l’exterior, encerclant l’edifici, hi ha diverses parades amb productes de pagès i venedors d’articles no alimentaris.
“És important aquest aniversari perquè celebrem que a Girona podem tenir un espai cohesionador com és el mercat del Lleó, que, més enllà de posar en valor el producte més proper, és també un punt de trobada entre els gironins. El de Girona és un mercat viu, dinàmic, que mostra l’essència del que som”, subratlla l’alcaldessa de Girona. Marta Madrenas aprofita també l’efemèride “per felicitar tots els paradistes que han format part del mercat al llarg de la seva història”. El president de l’Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, Manel Rodríguez, assegura que el mercat del Lleó és una “referència de proximitat” i afirma que les grans superfícies van al mercat per agafar idees i veure les novetats.
Noves tendències
Rodríguez diu que, tots aquests anys, hi ha hagut canvis en el consum de la gent. “Nosaltres també els ho posem molt més fàcil a la cuina, fins i tot els facilitem receptes i una aula gastronòmica per assistir a cursos”, afirma. “Hem fet remodelacions i dissenys actuals, però mantenim l’essència”, sosté.
LES XIFRES
LA DATA
Preocupats per la fi de la concessió dels paradistes
“Al mercat queden molts professionals, gent que sap sobre el productes fresc i com manipular-lo, però cada vegada menys”, lamenta el president de l’Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, Manel Rodríguez. Explica que el mercat viu “un molt bon moment”, però els preocupa el futur. D’aquí vuit anys s’acaba la concessió als paradistes, i amb això la incertesa dels inversors i dels propietaris. A més, hi ha moltes botigues que estan en procés de jubilació. En acabar-se la concessió, la normativa europea obliga a subhastar la plaça. “Això ens fa de fre, tant als qui volen arreglar-la com als qui la volen traspassar”, afirma Rodríguez, que reconeix que no saben què passarà.
Tot i que la data clau és el 3 de novembre, l’Associació de Comerciants de la Plaça del Mercat del Lleó, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, va voler organitzar, ahir, la festa d’aniversari amb diverses activitats per commemorar l’efemèride. L’acte principal va començar a dos quarts de nou del vespre i va ser un sopar en un envelat a la plaça de Salvador Espriu a què van assistir professionals del mercat, clients de l’equipament i veïns. El sopar el va oferir una empresa de càtering i el menú va ser fideuada i vedella amb bolets. “La gent ha estat molt ben entaulada, no s’han fet servir gots i plats de plàstic, com si fóssim a casa, i la gent no s’ha hagut d’espavilar a anar a buscar el sopar, sinó que s’han servit”, diu Manel Rodríguez. Després del sopar, hi va haver una actuació musical de l’orquestra Maribel.