El director del Zoo de Barcelona demana que la mort de la dofí no condicioni el trasllat ni el nou model del parc
Treballen per estabilitzar el comportament dels tres animals que queden després de la pèrdua de la matriarca
El director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, ha demanat aquest dijous que la mort de la dofí Anak no condicioni el trasllat dels dofins ni tampoc el nou model del parc que s’ha de posar en marxa en els propers anys. Els cetacis no tenen encara on anar.
Alarcón ha reclamat que ningú aprofiti per posar “traves” a un model “que ja és de tots”. Els cuidadors treballen ara per “estabilitzar” el comportament del grup de tres dofins que queden després de la pèrdua de la matriarca, tenint en compte que són animals molt socials.
Alarcón ha destacat la tristesa dels treballadors del zoo, que han fet tot el possible per salvar la vida de l’Anak, que portava 30 anys a Barcelona. La necròpsia haurà de determinar la causa de la mort, però tot apunta a una infecció de tipus digestiu.
Els cuidadors van detectar fa una setmana que l’Anak havia deixat de menjar i que els altres dofins també es comportaven diferent. Van començar el tractament i tot apuntava que la malaltia tenia a veure amb algun problema digestiu.
Els tres mascles van millorar, i fins i tot es va pensar que la femella també, però finalment va morir dimecres entre les 19 i les 20 hores. Tenia 34 anys i va arribar al zoo amb 3 o 4. Hi ha treballadors que han estat amb ella tota la vida i per això dimecres es van viure moments molt difícils.
Alarcón ha destacat l’esforç dels cuidadors, no només dels encarregats dels animals marins, així com del personal de manteniment, que també ha hagut d’ajudar amb el tractament.
“Això no ens frenarà amb el nou model que tenim, és un nou model que ja és de tots i el tirarem endavant”, ha assegurat el director del zoo, que ha recordat que els dofins no formen part del nou esquema de parc. El problema de moment és trobar-los una nova ubicació. De moment s’ha descartat un santuari a Grècia.
També ha aprofitat per desvincular totalment la malaltia de l’Anak de les instal·lacions del parc, tot i que ha reconegut que són “obsoletes” i que per això s’està treballant en el trasllat dels animals.
De moment estan treballant en l’entrenament necessari per realitzar el trasllat, tenint en compte que són animals que mai han sortit de Barcelona. De tota manera, ha opinat que tot l’esforç que posen els cuidadors “esmerça” els handicaps de les instal·lacions.
La dofí no era jove, però encara podria haver viscut força anys. Mai havia tingut cap malaltia. Un dels dofins que queden té 7 o 8 anys i és fill de l’Anak, i els altres 17 o 18.
Els grups municipals d’ERC i de JxCat han demanat al govern municipal que acceleri els tràmits per traslladar els animals. El republicà Jordi Coronas s’ha queixat que ja fa tres anys que es va declarar la ciutat lliure de cetacis en captivitat i “el més calent és a l’aigüera”. “No podem esperar més, han de ser traslladats amb la màxima urgència possible”, ha conclòs.
Jordi Martí, regidor de JxCat, ha recordat que l’executiu de Xavier Trias va aprovar la construcció d’un nou delfinari d’acord amb els requisits de l’Associació Europea de Mamífers Aquàtics (EAAM), que ja fa anys que va advertir que les instal·lacions no eren adequades.
“De què ha servit declarar amb pompositat Barcelona ‘ciutat lliure de cetacis en captivitat’?”, ha preguntat.