Societat

Les places a l’antiga UNED a Girona, plenes quasi cada nit

A l’equipament, on poden dormir-hi persones sense sostre, hi ha 52 llits

Sovint s’omple al 100% o hi ha vegades que només queden lliures dos llocs

Aquest servei es prestarà fins al 31 de març

L’antiga seu de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), situada al Barri Vell de Girona, s’emplena normalment cada nit al 100%. Per segon any consecutiu, i coincidint amb l’època de fred, l’Ajuntament té habilitada aquesta instal·lació per tal que les persones sense sostre s’hi puguin recollir i dormir. El servei va començar a prestar-se en aquesta ocasió a principis de desembre i es mantindrà fins al 31 de març. Segons explica la regidora de Drets Socials del consistori, Núria Pi, s’hi ofereixen un total de 52 llits. Part d’aquests són ocupats per 38 usuaris que hi són fixos des del primer dia (en concret, es tracta de 35 homes i de 3 dones). Pel que fa a les altres places, són utilitzades per gent més esporàdica, que en el seu cas no hi van cada vespre de manera regular. Això implica que, de mitjana, hi acostumi a haver cada nit una cinquantena de ciutadans. A més de les 3 dones que hi són fixes des del desembre, els altres 47 usuaris solen ser homes i queden lliures dos llits per a dones. Pi posa en relleu que, amb aquest equipament, “s’ha reduït de manera notable la presència de gent que dorm al carrer”. Afegeix, no obstant això, que els agents de “la Policia Municipal tenen detectades una vintena de persones sense sostre que, malgrat que se’ls hi ha donat la possibilitat, no volen anar a dormir a l’antic edifici de la UNED”.

En l’anterior campanya de fred 2018/2019 hi va haver més demanda. L’any passat es va comptar inicialment amb 50 llits i es va acabar amb 64; i és per això que enguany es va augmentar la previsió. Com a novetat, qui actualment gestiona les places és un responsable de torn del centre d’acolliment i serveis socials La Sopa. Fins ara, en canvi, qui s’encarregava de donar-les eren els voluntaris (actualment són catorze). Estan dividits en grups de dos, de tal manera que cada parella de voluntaris té assignada una nit a la setmana, en la qual estan a l’antiga seu de la UNED. La seva presència a l’equipament és, entre altres motius, per qualsevol incidència que hi pogués haver. Pi concreta que, de moment, aquest any “només han tingut lloc dos o tres casos aïllats” de joves que es trobaven sota els efectes d’alguna substància estupefaent i a qui se’ls va negar l’entrada a la instal·lació. “Els voluntaris també saben que, si hi ha qualsevol incidència, es poden posar en contacte amb professionals de La Sopa. Però fins ara no s’han trobat amb cap problemàtica en què hagin hagut de requerir suport.”

Tercer emplaçament

El guarda de seguretat de La Sopa també va un parell d’hores a l’antiga seu de la UNED, situada al carrer Sant Josep. El vigilant hi acudeix de les 21 h a les 23 h i, segons la regidora, aquesta iniciativa també està funcionant bé. D’altra banda, cal destacar que en aquest equipament els usuaris hi dormen, però no hi fan cap àpat (per exemple, alguns sopen a La Sopa i després passen la nit a l’altre equipament). Fins al 2016, les campanyes d’hivern s’havien afrontat dins de La Sopa; l’any següent, el 2017, es va habilitar l’espai de les Sarraïnes, i el 2018 l’antiga seu de la UNED va agafar el relleu.

LA DATA

31.03.20
És el darrer dia que estarà habilitat aquest servei, que es posa en marxa amb l’arribada de l’hivern.

LES FRASES

Durant l’anterior campanya de fred 2018/2019 hi va haver més demanda que enguany
Núria Pi
regidora de drets socials de l’ajuntament de girona
Part dels llits són ocupats per 38 usuaris que hi són fixos des del primer dia: en concret, es tracta de 35 homes i 3 dones


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES