Societat

COMERÇ I SOCIETAT

Adeu a un comerç històric de Girona

La botiga Nyigui-Nyogui tancarà aviat, probablement aquest mes de febrer

L’establiment ha marcat tota una generació de gironins

Quan, el 2 de gener del 1976, Rosa Sais va inaugurar Nyigui-Nyogui, difícilment s’imaginava que una petita botiga de barri amb productes fets a mà acabaria marcant vàries generacions de gironins atrets per la cultura alternativa. La botiga, de fet, sembla una petita càpsula del temps que resisteix amb la mateixa essència amb què es va inaugurar. Una forta olor d’encens segueix impregnant el local, que té les parets plenes de centenars de productes que van des d’arracades a peces de vestir fetes a mà o ronyoneres. Els clients també són atesos per la mateixa persona, Maria Belmonte, que va començar a treballar a la botiga quan es va inaugurar. Anys després, quan Sais es va jubilar, va pagar el traspàs del negoci per fer-se’n càrrec. Ara, però, un petit problema de salut li impedeix seguir amb la que, per a ella, és la botiga de la seva vida. El fet que no hi hagi ningú que, com va fer ella en el seu moment, pugui fer-se’n càrrec, l’ha empès a prendre la decisió “més difícil” que mai ha hagut d’afrontar.

El final de la resistència

Quan, possiblement a finals de febrer, Nyigui-Nyogui abaixi la persiana per última vegada, tota una generació de gironins es quedarà òrfena del local que va marcar la seva joventut. “Jo no tinc clients, tinc amics”, explica Belmonte per descriure la fidelitat del públic de la botiga. Amb els anys, de fet, anar a comprar a Nyigui-Nyogui s’ha convertit en una tradició que ha passat “de mares a filles” i que ha resistit al canvi de tendència del Barri Vell –que ha convertit gran part dels comerços històrics e establiments de restauració–, a l’aparició de grans superfícies i, finalment, al comerç per internet. Belmonte, de fet, es mostra orgullosa que el negoci hagi “funcionat fins al final” i que no hagi hagut de tancar per falta de clients. No deixa de ser paradoxal, doncs, que per anomenar la botiga s’escollís Nyigui-Nyogui, que s’associa a “una cosa feble i que dura poc temps”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona