Salut

Reclamen un Trueta de màxim nivell al millor lloc possible

Guanyem presenta un manifest que insta a apartar les disputes entre municipis i que ja té més de 250 signatures

Guanyem Girona va presentar ahir el vespre en un acte a l’auditori Josep Irla el manifest El millor Trueta possible, que ja té més de 250 signatures i que reclama “un hospital del màxim nivell, equiparable a qualsevol dels grans hospitals de Barcelona”, que es faci al millor lloc possible deixant de banda “disputes entre municipis veïns”. Per això, el text –que va ser llegit per una metgessa del Trueta, Mariona Sancho, i una auxiliar d’infermeria del Santa Caterina, Anna Alcalá,– exigeix a Salut que faci un estudi comparatiu entre les opcions de Domeny i Salt que inclogui tant les necessitats sanitàries del centre com que hi hagi espai per a centres docents i de recerca i també una millor accessibilitat i possibilitat de créixer. A més, es demana que l’informe també valori el futur de l’actual edifici dle Trueta i que si es tria Salt hi hagi també una inversió sanitària al nord.

El portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, va subratllar sobretot la necessitat de l’estudi rigorós: “Ha de ser un informe el que dictamini quin és el millor lloc, amb criteris sanitaris. Nosaltres volem deixar enrere la batalla de la competència.” En aquest sentit, va lamentar que els darrers tres anys i mig la batalla entre Girona i Salt ha fet “perdre una oportunitat”, perquè considera que el que cal és “un exercici de cooperació” entre municipis i i professionals sanitaris per exigir el millor hospital a la regió. Per Salellas, la clau és que l’espai tingui “capacitat de creixement” i pensar com a àrea urbana –“cal sumar, cooperar i repartir”– i, per tant, els gironins no han de “tenir por” si es fa a Salt perquè sigui millor: “Si va a Salt, entenguem-ho com una oportunitat i atrevim-nos a plantejar un espai de diàleg per aconseguir compensacions de la Generalitat per la ciutat.”

Els espais de Salt, millors en ordenació territorial

L’acte va incloure la intervenció de la professora de geografia de la UdG Isabel Sala-maña, que va analitzar les opcions des del punt de vista d’ordenació territorial i va concloure que “els espais de Salt són molt més propicis” tant urbanísticament com per temes de mobilitat. Salamaña, que va insistir que el seu era una primera anàlisi i que calia un estudi molt més complet, va opinar que el fet que els terrenys de Domeny ja estiguin urbanitzats “no és una facilitat perquè caldria reordenar la peça”, mentre que a Salt “hi ha més possibilitats perquè és més gran i més flexible”. Pel que fa a la mobilitat, va considerar que a Domeny hi hauria un “efecte coll d’ampolla difícil de gestionar” perquè només seria a 700 metres de l’AP-7, mentre que a Salt hi ha dos quilòmetres “i més possibilitats de redistribuir el trànsit”. També va dir que si el Trueta va a Domeny es perd part de la poca zona residencial que hi ha a Girona “i 400 habitatges públics”. D’altra banda, va aportar dades de població: el 50,8% dels usuaris del Trueta ve del nord i el 49,2% del sud, però si només mirem la ciutat de Girona, el 44% té més a prop Domeny, el 52% la zona de Salt i el 8% més o menys igual les dues opcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia