Societat

ÁNGEL PUERTAS

ENGINYER INFORMÀTIC I COFUNDADOR DE LA SOLUCIÓ DE TELEASSISTÈNCIA SENIORDOMO

“Un dels nostres objectius és que es pugui envellir de manera activa”

Tres emprenedors són al capdavant de SeniorDomo, una innovadora plataforma de teleassistència per a la gent gran que ja ha obtingut dos premis #SpinUOC

Com va sorgir la idea de crear SeniorDomo?
El meu pare tenia esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i el seu desig era estar a casa. Amb la mare vàrem estar buscant solucions que ho fessin factible i l’únic que hi havia en aquells moments, el 2016, era la teleassistència tradicional amb el penjoll del botó vermell, que és un model reactiu perquè només funciona a dins de casa i quan qui el porta prem el botó. El 2018, quan el pare va morir, vam decidir amb el meu germà posar en marxa un projecte que fes possible millorar la qualitat de vida de la gent gran: una solució de teleassistència innovadora que permetés envellir a casa.
Què aporta de diferent SeniorDomo?
El que nosaltres hem creat és una solució que funciona de manera preventiva i no únicament reactiva. Amb un sistema de sensors distribuïts per la casa, SeniorDomo va aprenent els hàbits de l’usuari, amb la qual cosa podem detectar alteracions en el patró de vida de cada persona, siguin alimentaries, de descans, etc., i per tant advertir d’un problema abans que es produeixi. Per exemple, com que sabem quins són els horaris que fa cada persona en la seva vida quotidiana, el sistema ens pot avisar que no ha sortit de casa a l’hora que ho acostuma a fer. Això pot ser un senyal que està malalta o que té alguna alteració anímica. O un altre cas: sabem cada dia a quina hora es lleva. Si durant uns dies seguits passa tot el matí al llit, pot ser un indici que està succeint alguna cosa. Aquest model preventiu ens permet no esperar que premi un botó, perquè quan això passa vol dir que ja ha succeït uns cosa dolenta.
Com es detecten els problemes relacionats amb l’alimentació?
Nosaltres sabem quin és l’ús que l’usuari fa de la cuina. El sistema, per exemple, sap que aquella persona fa servir la cuina en uns horaris concrets i aleshores quan es deixa d’utilitzar d’aquella manera ens avisa. Bàsicament el que fa la nostra solució és observar el que passa i quan hi ha una anomalia, un canvi d’hàbits, ens avisa.
Les indicacions dels sensors arriben a un centre de control?
Efectivament. El nostre sistema informàtic ho analitza i activa l’alarma, que arriba, mitjançant una aplicació mòbil, a les famílies i als cuidadors i també a les empreses de teleassistència que vulguin oferir aquest servei als seus clients.
Per tant hi ha diferents vies per contractar aquesta plataforma tecnològica?
Les famílies ho poden fer directament a través del nostre web. Tenim dues tarifes: una de 15 euros, amb un rellotge que l’usuari pot utilitzar tant dins com fora de casa, i una altra de 30 euros, que inclou el sistema de sensors. I també es podrà contractar a través d’empreses de teleassistència. Precisament ara estem fent una primera tanda de contactes amb aquestes companyies que tenen personal vetllant per les alarmes les 24 hores del dia.
Quins són els elements tecnològics de SeniorDomo?
Uns sensors de moviments que es distribueixen per l’habitatge i uns altres sensors que són com uns adhesius que es posen en objectes. També hi ha un clauer que és un sensor de presència al domicili i un aparell a cada casa que rep els senyals dels sensors, els processa i els envia a la central. Per acabar hi ha el rellotge, que pot detectar caigudes, es pot mullar, té una bateria que dura dos mesos i disposa d’un GPS per poder saber la ubicació de l’usuari. Ara estem treballant amb un nou model que permetrà a l’usuari parlar des del rellotge amb el mòbil d’un familiar i també estem fent els canvis tecnològics perquè SeniorDomo arribi més enllà de la demarcació de Barcelona.
La persona gran es pot sentir massa controlada?
Per nosaltres la seva privacitat és molt important. Per això el sistema no disposa de càmeres ni micròfons.
Quin perfil d’usuaris tenen?
Des de persones de poc més de 60 anys que utilitzen SeniorDomo de manera preventiva perquè viuen soles fins a una senyora de 98 anys. La solució aporta valor quan l’usuari viu sol a casa o passa unes hores sense ningú, no pas quan té un cuidador les 24 hores del dia. Hi ha persones que després d’una caiguda tenen seqüeles psicològiques importants i els fa por no poder ser actives com abans. El nostre principal objectiu és que la gent gran pugui anar envellint d’una manera activa.
Quin equip hi ha al capdavant de SeniorDomo?
Som tres: en Jordi Mercè, que és enginyer informàtic; el meu germà Pedro Puertas, que té un grau multimèdia de la UOC, i jo, que a més d’enginyer informàtic per la UPC acabo de fer un MBA a la UOC, que m’ha anat molt bé per tenir els coneixements empresarials per muntar l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia