Societat

Societat

El moviment dels ‘Makers Lloret’

Impressora solidària

Una vintena de voluntaris de Lloret de Mar fan viseres i elements de protecció 3D

Un dels impulsors explica que han ajudat el personal sanitari i que n’han servit a comerciants

Una vintena de voluntaris de Lloret de Mar formen part del col·lectiu Makers, que, arreu de l’Estat, confecciona material de protecció per combatre el coronavirus. A Lloret, veient que no podien anar a treballar, van decidir que no quedarien de braços plegats. “Tots vam pensar el mateix. En aquesta situació, hem d’ajudar”, explica Xavi Lanzas, un dels makers.

Des de fa gairebé dos mesos, aquest col·lectiu es coordina, des de casa, de manera local.Han fet viseres –“més de 3.000, com a mínim”, indica Lanzas–, elements de protecció per a les orelles (per frenar la irritació de les mascaretes), obreportes (per evitar el contacte amb el pom) i vàlvules per a mascaretes. Les viseres ja han estat homologades per l’Institut Català de Salut.

Els makers de Lloret han repartit material als centres sanitaris de Lloret, Tossa i Blanes i d’altres municipis gironins. Treballen amb un programa de modelatge 3D amb les seves impressores i, treballant per capes, van fent el material “a través d’uns paràmetres”. Les impressions són lentes i, per exemple, una visera requereix “entre una hora i mitja i dues hores”, assenyala Lanzas, que regenta a Lloret un centre d’estudis d’impressió 3D, informàtica i tecnologia i en què ell mateix fa classes.

Suport del Jovent Solidari

El col·lectiu de Lloret està coordinat amb el de Blanes, explica Lanzas. Per a la distribució, han tingut la col·laboració de Jovent Solidari. Després de la cadena de muntatge, els joves han vetllat pel repartiment: “Ja hi ha gent que ens demana viseres per quan puguin obrir [del tot] els comerços.” Les botigues han obert a Lloret a mig gas.

Els makers de Lloret treballen “al màxim”, assenyala Lanzas. Però la maquinària de què disposen no és “d’empresa”: “No són per a producció massiva i es nota. Les impressores tenen un desgast brutal”, explica. Per això, a través de la plataforma Go Fund Me, han començat una campanya de micromecenatge per renovar la maquinària. Els cal filament, amb què fan les impressions, però també material accessori, com ara cola, acetats i gomes.

Els impressors preveuen dues accions: la primera i en clau econòmica, els fons recaptats es destinaran al Banc d’Aliments. La segona és donació de l’excedent de material a totes les institucions educatives del poble (escoles i instituts, entre d’altres) per tal que s’impulsi la formació en l’ús de la impressió en 3D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]