Salut

L’Hospital Clínic prova un sistema autònom de desinfecció que elimina la totalitat de fongs i bacteris

El centre estudiarà si el robot funciona en espais amb presència de coronavirus

L’Hospital Clínic ha provat un sistema autònom de desinfecció que permet eliminar el 100% de fongs i bacteris i ho fa reduint el temps necessari. Es tracta del sistema ASSUM, un robot autònom que desinfecta habitacions i sales mitjançant llum ultraviolada.

La possibilitat de provar aquest sistema parteix d’una iniciativa liderada per l’associació COVIDWarriors, que a partir d’una cessió de MIR Robotics (fabricants de robots autònoms) va involucrar a MTS Tech (experts en automatitzacions i integracions robotitzades), per crear el robot. Després de fer diversos experiments amb els microorganismes més habituals en àmbit hospitalari, s’estudiarà si també serveis en espais on hi ha hagut SARS-CoV-2.

Un procés complet de desinfecció hospitalària amb els sistemes tradicionals de neteja, el tancament de la unitat i el decaïment natural dels agents patògens pot superar les 48-72 hores. A més, quan hi ha una pressió assistencial alta i amb l’objectiu de reduir aquest temps es fan servir gasos que són tòxics en major o menor grau per a les persones i cal un mínim de dos tècnics per dur a terme la descontaminació.

En aquest cas, el robot primer reconeix l’espai a desinfectar, l’algoritme calcula la distància, el temps i la intensitat adequada d’acord amb els paràmetres necessaris i als elements i espais que es va trobant. Després, i un cop confirmat que no hi ha cap persona present, inicia el protocol de desinfecció. En acabar avisa que tot el procés s’ha dut a terme sense incidents.

El president de COVIDWarriors, Andreu Veà, ha explicat que l’ús de la llum ultraviolada per a la desinfecció d’espais no és una cosa nova però sí que ho és fer-ho amb robots autònoms i de forma sistemàtica.

En les proves del sistema, s’han utilitzat els cinc microorganismes més freqüentment trobats en l’ambient hospitalari i diverses superfícies. S’han fet tres rèpliques de cada experiment i els resultats demostren que s’aconsegueix desinfectar el 100% mitjançant l’adequada intensitat, distància i temps.

“Encara que segueix sent necessària una persona que comprovi que no hi hagi ningú a l’habitació, que tanqui la porta o posar cartells per avisar que s’està desinfectant, suposa un important estalvi no només de temps sinó en materials fungibles”, ha afirmat el director d’Infraestructures i Enginyeria Biomèdica del Clínic, Ferran Rodríguez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Guia per celebrar el Corpus, la festa de totes les festes

Barcelona

Interrompuda la circulació de trens entre Flaçà i Figueres

CAMALLERA
energia

Els Fons Nuclears reben un centenar de sol·licituds d’inversions d’alt impacte

Ascó
societat

El port de Tarragona ven l’‘Elbeik’ per 88.000 euros

Tarragona

L’Ajuntament considera “injust” que es demani tancar la platja del Rec del Molí

L’ESCALA

Suspenen de nou la qualitat de l’aigua de la platja del Rec del Molí

L’ESCALA
islàndia

Nova erupció volcànica en Reykjanes, la cinquena en últims mesos

barcelona
Medi ambient

El Port de Barcelona millora el control de la contaminació a l’aigua i l’atmosfera

Barcelona
Societat

Les entitats socials demanen més comunicació a Albiol

Badalona