Societat

societat

Guia per celebrar el Corpus, la festa de totes les festes

Aquest dijous a Barcelona es podran veure diverses fonts brolladores amb l’Ou com Balla i Catifes de Flors

L’Ajuntament fa jornada de portes obertes

El Corpus Christi és la festa de les festes, la festa en honor al “cos de crist” que a Barcelona se celebra des del s. XIV i que va inventar una processó (per exaltar el Santíssim Sagrament en la que hi participaven ots els estaments de la ciutat: corporacions, gremis, confraries, parròquies, ordes religiosos, la municipalitat, el capítol catedralici i el poble) que, amb els anys, va ser l’arrel que va configurar la cultura popular pròpia de la capital catalana i del país: els seguicis, els cercaviles, els gegants, el bestiari, els diables i els balls populars . El dia de Corpus els barcelonins podran gaudir de l’espectacle de l’Ou com balla, propi de la catedral barcelonina que ja es fa a més brolladors de la ciutat, i de les populars catifes de flors.

El Museu Diocesà té oberta l’exposició Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus , que posa l’accent en la relació que els gegants han tingut amb la festa de Corpus, especialment amb la processó. La mostra es podrà veure a l’edifici de la Casa de l’Almoina del 23 de maig fins el 27 d’octubre i s’emmarca dins la celebració dels 600 anys de gegants a Barcelona i a Europa.

L’Ajuntament, portes obertes

Per la “festa de les festes” que és el dia de Corpus l’Ajuntament de Barcelona fa una jornada de portes obertes en la que es podrà visitar tots els salons de la planta noble. Hi haurà concerts al Saló de Cent i sardanes a la plaça Sant Jaume (a càrrec de la Cobla Sant Jordi).

Per ser la festa que va originar totes les festes, l’Ajuntament de Barcelona fa una exposició del Seguici Popular, amb els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar, l’Àliga de la Ciutat, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Falcons de Barcelona, el Ball de Bastons del Seguici i els Gegants Nous de la Casa de la Caritat o del Corpus. És una exposició organitzada amb la col·laboració de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos. No només estarà oberta el propi dia de Corpus, que és dijous, sinó que també el divendres, dissabte i diumenge.

Llocs on veure l’Ou com balla

Pel dia de Corpus, que se celebra el proper dijous dia 30, la catedral de Barcelona, on es va originar, continua fent l’Ou com Balla,que, per ser tant popular, s’ha estès a més fonts brolladores de la ciutat, on cada any que passa hi ha més cues per anar-les a veure. Les principals fonts on aquest any es podrà veure l’Ou com Balla, a part del claustre de la catedral, serà l’Ateneu Barcelonès, la Casa de l’Ardiaca, el Museu Frederic Marès, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, al Seminari Conciliar de Barcelona, al Centre Cívic Can Deu (a la plaça de la Concòrdia,a Les Corts). També fan un Ou com balla els alumnes del Taller Escola Sant Camil als Jardins de la Casa de Repòs de Sant Camil (accés pel c. Sales i Ferré, 60), al barri d’Horta-Guinardó.

Itinerari

El Centre Cívic Fort Pienc organitza un “Itinerari de ciutat ’La festa del Corpus Christi a Barcelona: l’ou com balla’” un recorregut de la mà d’una professora experta, per explicar la història al voltant de la festivitat de l’ou com balla, una passejada pels carrers més antics de la Barcelona medieval: l Parròquia de Santa Anna, l’Ateneu Barcelonès o la Casa de l’Ardiaca, ens rebran guarnits de flors per mostrar la millor cara dels seus brolladors, pous, jardins i claustres.

Es podran veure catifes de flors al claustre de la catedral de Barcelona, també a Can Galta (aquesta fins el 29 de maig),que és el Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu.

Una altra catifa floral serà la de La Torre de la Sagrera. Aquí la catifa es muntarà (per qui vulgui veure com es confecciona) el dia 31 i l’endemà, l’1 de juny, ja es podrà veure muntada durant tot el dia.

Imatgeria festiva

Una altra exposició imprescindible per entendre Corpus: ’Imatgeria festiva barcelonina: gegants, nans, capgrossos, bestiari i titelles’. El Bestiari Històric de Barcelona, els Gegants del Pi, el Nan Cu-cut i un munt de figures més es poden veure de forma gratuïta a La Casa dels Entremesos-Centre de Producció i Difusió de Cultura Popular Tradicional de Barcelona (Pl Beates 2, Ciutat Vella).

Repic de campanes

El dissabte 1 de juny 18.30h, hi haurà repic de campanes i avisos pirotècnics a càrrec dels Campaners de a parròquia del Pi, tot seguit cercaviles. Els Gegants de la Ciutat i Capgrossos Macers sortiran de la plaça de Sant Jaume i recorreran els carrers del Bisbe, Pietat i Comtes, i pla de la Seu.

Els Gegants grans i petits del Pi sortiran de plaça del Pi, i aniran cap a la plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, la plaça de la Cucurulla, el carrer dels Boters, la plaça Nova, carrer del Bisbe, Santa Llúcia i pla de la Seu.

Els Gegants de Santa Maria del Mar aniran des de la basílica de Santa Maria a l’avinguda de la Catedral i pla de la Seu.

Allà i a les set del vespre hi haurà un recorregut conjunt de tots els cercaviles i prop de les vuit del vespre els gegants ballaran a la Plaça del Rei.

Processó

Diumenge 2 de juny a les 18.50 h, exhibició dels Falcons de Barcelona i ball dels Gegants nous de la Casa de la Caritat o del Corpus a la plaça de Sant Jaume.

També diumenge a les sis de la tarda es fa al Pla de la Seu, davant de la catedral. la Missa de la Solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Crist , que aquest any es presenta amb el lema “Jesucrist surt al carrer”. Estarà presidida per l’arquebisbe de Barcelona, Cardenal Joan Josep Omella. Després es donarà pas a la tradicional processó amb el Santíssim Sagrament en la Custòdia del segle XIV que reposa sobre el tron del Rei Martí l’Humà, acompanyada del seguici religiós i popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.